A Sepsiszentgyörgyi Kaszinó újraszervezése - Józsa Lajos

2009. december 15., kedd, Magazin
Az 1856-ban alapított városi kaszinó az első világháborúig a kultúra és a szórakozás központi helye volt.

A város jobb módú polgárai, tisztviselői és katonatisztjei képezték a tagságot. Sokszor reggelig tartó vitákkal és természetesen italozással töltötték szabad idejüket. A háború évei alatt a tagság létszáma megcsappant, a törzsvendégeket a harctérre szólították, sokuknak a menekülés és az ezzel járó elszegényedés szomorú sorsa jutott.

1922-ben újraszervezik a városi kaszinót 198 taggal. A megmaradt leltár értéke 19 091 lejt tett ki, amibe nem számolták bele a kaszinó tulajdonában levő 1688 kötetet. A tagság megválasztotta a vezetőbizottságot: elnök dr. Künnle Tódor ügyvéd, alelnök Nagy György vállalkozó, könyvtáros Nagy Mózes, szószóló Vitályos Gyula, titkár Sass József, vezetőségi tagok: Jancsó Gábor tanár, dr. Benedek Zoltán orvos, Császár Gyula tulajdonos, dr. László Ferenc tanár, József Lajos pap, Ütő Áron, dr. Kovásznai Gábor, Vajna Miklós, Bogdán Artúr, Bukovich Zsigmond, Eugeniu Sibianu, Richard Schmidt. A tagság célul tűzte ki a kultúra fellendítését, viszont tiltották a kártyázást és más szerencsejátékokat. Megrendelték a helyi és az országban megjelenő újságokat, bővítették a könyvtárat, lehetett biliárdozni, römizni és dominózni. A vezetőbizottságnak rövid időn belül sikerült visszaállítani a kaszinó régi hangulatát.

A második világháborúig igazi fénykorát élte a Sepsiszentgyörgyi Kaszinó, majd a háború végével megszűnt működni. A kizsákmányoló osztály fészkének nevezték az új rendszer berendezkedése után.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-14: Közélet - x:

A hétvége hírei — Simó Erzsébet

Egyezkedik Markó és Boc
Markó Béla és Emil Boc tegnap újra tárgyalt, találkozójukat követően azt nyilatkozták, hogy lefektették a közös kormányzás néhány alapelvét, és várják az alkotmánybíróság döntését Traian Băsescu elnöki mandátumának hitelesítéséről. Emil Boc újra kifejtette, hogy szerinte az ,,egészséges többséghez" szükség lenne a kormányban a Nemzeti Liberális Pártra is. Egyelőre várják a liberálisok válaszát. Markónak is hasonló a véleménye, de úgy véli, sietniük kell, sürgős ugyanis a stabil kormány megalakítása. A szövetségi elnök szerint eddig nem tárgyaltak tisztségekről, erre csak a választási eredmények hitelesítése után kerül sor.
2009-12-15: Magazin - x:

Európai Filmdíjak — Varga Katalinnak is

Az osztrák Michael Haneke A fehér szalag (Das weisse Band) című filmje nyerte az Európai Filmdíjat szombaton éjszaka.