A hétvége hírei — Simó Erzsébet

2009. december 14., hétfő, Közélet
Egyezkedik Markó és Boc

Markó Béla és Emil Boc tegnap újra tárgyalt, találkozójukat követően azt nyilatkozták, hogy lefektették a közös kormányzás néhány alapelvét, és várják az alkotmánybíróság döntését Traian Băsescu elnöki mandátumának hitelesítéséről. Emil Boc újra kifejtette, hogy szerinte az ,,egészséges többséghez" szükség lenne a kormányban a Nemzeti Liberális Pártra is. Egyelőre várják a liberálisok válaszát. Markónak is hasonló a véleménye, de úgy véli, sietniük kell, sürgős ugyanis a stabil kormány megalakítása. A szövetségi elnök szerint eddig nem tárgyaltak tisztségekről, erre csak a választási eredmények hitelesítése után kerül sor.

Karácsonyra lesz kormány?

Az ünnepekre mindenképpen lesz kormány — jelentette ki Sever Voinescu, Băsescu kampánybeli szóvivője. Voinescu a Realitatea FM-nek elmondta, az elnök érzi az idő nyomását, és bár a D-LP jobboldali kormányzást szeretne, a szóvivő saját véleménye szerint egy technokrata kormány lehetőségét is mérlegelni kellene.

Sok szavazat érvényes, de arányosan oszlanak el

A Központi Választási Iroda a hét végén is folytatta az érvénytelen szavazatok újraszámolását, amelyet az alkotmánybíróság döntése alapján hétfőn 15 óráig be is kell fejezniük. Az iroda szerint ,,nagyon sok" érvényes szavazatot találtak mindkét jelölt javára, s így a szocdemek által kért újraszámolás nem változtatja meg a választások kimenetelét: Traian Băsescu és Mircea Geoană között mintegy 70 szavazatnyi különbség van. Lapzártáig a Központi Választási Iroda 100 000-et ellenőrzött a közel 140 000 érvénytelenített szavazatból, szép számban találtak olyant is, mely érvényesnek tekinthető, ebből 1085 Băsescu és 887 Geoană melletti voks volt.

Megünnepelték a negyvenéves romániai magyar televíziózást

Több nemzedék képviselői ünnepelték együtt pénteken Csíkszeredában a romániai magyar televíziózás 40. évfordulóját: 1969. november 23-án szólalt meg először a román nemzeti televízióban magyar bemondó. A hőskorban a romániai közszolgálati televízió bukaresti toronyépületében, a kilencedik emeleti szerkesztőségi szobákban a romániai televíziózás klasszikusaivá vált személyiségek évente átlag 600 politikai-gazdasági témájú híradóanyagot, mintegy 100 vezető riportot, 150 zenei műsort, 60—70 politikai kommentárt készítettek. A televíziózás volt és mai magyar munkatársai egyaránt vallják: olyan műsorok voltak ezek, amelyek szakmai szempontból ma is vállalhatók. A román kommunista rendszer azonban 1985-ben egyetlen telefonos utasítással megszüntette a magyar adást. Ezzel véget is ért a romániai magyar televíziózás tizenhat esztendeig tartó első fejezete, négy éven át, 1989 karácsonyáig nem hangzott el magyar szó a román közszolgálati televízióban. Az 1989-es romániai változások után a magyar adás néhány régi szerkesztője műszaki háttér nélkül, amatőr videósok segítségével újraindította a magyar nyelvű műsort. Az erdélyi magyarokról erdélyi magyaroknak szóló riportokat nem kellett már ,,becsomagolni", lehetővé vált a hiteles, szókimondó, világos tájékoztatás. Drámai tárgyilagossággal tudósítottak például az 1990. március 19-i marosvásárhelyi véres konfliktusról vagy a bukaresti televízió székháza elleni, 1990 júniusában végrehajtott támadásról. A román közszolgálati televízió magyar adása az erdélyi magyarság történelmének részét alkotja. Ezért ünnepelt együtt a szakma idősebb és fiatal korosztálya pénteken a Csíki Játékszínben.

Öt banival olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

A Petrom pénteken öt banival csökkentette a benzin és a gázolaj referenciaárát — jelentette be a vállalat. Az ármódosítás nyomán az ólommentes Premium benzin 3,66 lejbe kerül, az ólommentes Top Premium 99+ benzin ára pedig 4,03 lej lesz. Az OMV Carrera 95 és az OMV Carrera 100 benzinek literének ára 3,80 lej, illetve 4,43 lej lesz. A Top Euro Diesel 5/ Top Nordic Diesel gázolajak literét 3,63 lejért lehet megvásárolni, az OMV Sprint Diesel gázolaj literét pedig 3,68 lejért. Az Euro Diesel 5 és az OMV Alpin Diesel gázolaj litere 3,47 lejbe, illetve 3,96 lejbe kerül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-14: Közélet - x:

Baconban emelkednek az adók — Hecser László

A baconi tanács elfogadta a 2010-es esztendőre érvényes adókat és illetékeket: a községlakóknak átlagosan húsz százalékkal kell többet fizetniük. Bardocz Csaba polgármester véleménye szerint az emelés mértékét meghatározó 2009/956-os kormányrendelet az önkormányzatiság elve ellen szól, hiszen ilyen fontos kérdésben nem a kormány utasítása kellene fontos legyen, hanem a helyi közösségek által megválasztott tanácstagok álláspontja.
2009-12-15: Magazin - x:

A Sepsiszentgyörgyi Kaszinó újraszervezése - Józsa Lajos

Az 1856-ban alapított városi kaszinó az első világháborúig a kultúra és a szórakozás központi helye volt.