SikerakadémiaKarácsonyi noszogató - Főcze Gyula

2009. december 16., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Néhány nap múlva véget ér a 2009-es esztendő, s családok százai rettegnek a bizonytalan jövő ismeretlen kapujában, adósságok törlesztésének terhe alatt roskadoznak, és hatalmas méreteket öltött a központi hatalom által szándékosan mellőzött régióinkban az elszegényedés.

Mégis úgy értékelem, a háztartások bevételeinek és kiadásainak gazdasági és pénzügyi egyensúlya a hatékonyan szervezett és menedzselt (működtetett) önmegvalósító vállalkozások erejében mutatkozik meg a legerőteljesebben.

Említettem már, hogy a német és román tőkével működő Rentrop & Straton tanácsadó cég rengeteg jó üzleti ötletet dolgozott ki részletesen, melyek ismertetőfüzetben megrendelhetők és megvásárolhatók. Sajnos, magyar nyelven nem elérhetőek.

A mellékelt kép egy amerikai család lakóháza, melynek megvásárlása mindenkor jelentős pénzügyi megterhelést igényel, hát még válságidőben, ugyanakkor nem lehetetlen. Csak annyi kell, hogy pozitív lelki beállítottsággal tekintsünk a jövőbe, mint ahogy azt az amerikai férfi felesége tette e gyönyörű ,,vityilló" megvásárlása előtt. A feleség valahol jártában-keltében rábukkant a házra, és egyik nap boldogságtól kipirult arccal állt a férje elé azzal a kívánsággal, hogy ezt a házat meg kell vásárolni, hisz ez az ideális lakás számukra, ahol életük hátralévő részében boldogok lehetnek. Csakhogy az álompalota 18 000 dollárral több volt, mint amennyit a családi költségvetés megengedett volna. Az asszony azonban nem hagyta, hogy férje sokáig gondolkozzék, nekiszegezte a kérdést: ,,Szerelmem, mit gondolsz, hány évig fogunk ebben a házban lakni?" ,,Bizonyára több mint harminc évig" — válaszolta a férj. „Hát akkor figyelj, kedvesem — folytatta az asszony —, 18 000 osztva harminccal, az 600 dollár egy évre, vagyis 50 dollár havonta, ami tovább számolva tulajdonképpen jelentéktelen 1 dollár és 70 cent egy napra. Mondd, drágám, te nem lennél hajlandó naponta 1 dollár és 70 centet feláldozni azért, hogy szimpla, unalmas asszony helyett egy boldog feleséged legyen?" És a férfi véget vetett a számolásnak, cselekedett.

A történet szórakoztatásnak nagyon jó, de miből engedheti meg magának egy magunkfajta székelyföldi családfő, hogy felesége ilyenszerű hiányérzeteit, vágyait teljesítse?

Nos, azt kell mondanom, ez nálunk sem lehetetlen, amennyiben az ügyben érdekelt férfitársaim szeretik például a pisztrángot. A pisztrángtenyésztés ma sokkal jövedelmezőbb, mint a szarvasmarhatartás. Szakemberek véleménye szerint egy 5000 hektáros legelőn megközelítőleg 455 kg marhahús állítható elő, míg egy ugyanekkora felületű tó több mint négy tonna halhúst képes biztosítani. Nagy előnyt jelent, hogy a pisztrángtenyészet létrehozása uniós pénzekből finanszírozható vállalkozás, és három-négy alkalmazott közreműködésével nyereségesen működtethető. Arról nem is beszélve, hogy a kereslet gyakorlatilag folyamatosan biztosított. Szakértők számítása és a tapasztalat azt mutatja, hogy a pisztrángnevelés nagyon jövedelmező, egy megfelelően működtetett tenyészde első évben 100 000 euró áruforgalmat termelhet, míg a második évben ez megkétszerezhető. Ilyen értékű mozgás mellett a kiadások könnyűszerrel fedezhetőek, és sok számjegyű nyereségre számíthatunk. Ha azt is számításba vesszük, hogy a telepítés és az értékesítés közötti időszak aránylag rövid, nyilvánvalóvá válik, hogy a befektetett pénz hamar megtérül. A pisztrángtenyésztés Európa-szerte és világszinten is elismert és értékelt vállalkozás. A haltenyésztés és -feldolgozás különböző ágazataiban 2013-ig 140 millió euró vehető igénybe az Európai Unió és a román kormány alapjaiból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-12-16: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Megkezdődött a legnagyobb azbesztper Olaszországban

Megkezdődött az eddigi legnagyobb, azbeszt okozta halálesetek miatt indított kártérítési per december 10-én Torinóban a svájci Eternit építőipari vállalat két egykori vezetője ellen.
2009-12-16: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

A Volkswagen beszáll a Suzukiba
A Volkswagen húszszázalékos részesedést vásárol a Suzukiban 2,5 milliárd dollárért. Az ügyletet várhatóan jövő februárban hozzák tető alá. A stratégiai szövetség nemcsak az indiai és a kínai piacon hozhat nagy előretörést a két autógyár számára, hanem a VW még közelebb kerül ahhoz a céljához is, hogy a Toyotát maga mögé utasítva a világ legnagyobb autógyártója legyen. A szövetség kiterjed a fejlesztésre, a termelésre és az értékesítésre egyaránt, sőt, a japánok azt is vállalták, hogy a Volkswagentől a részesedésért kapott összeg feléért VW-részvényeket fognak vásárolni. Mindamellett megmarad mindkét vállalat önállósága, a Suzuki nem lesz a VW tizenegyedik márkája — amint az a nemrégiben lezárult Porsche-vásárlás esetében megtörtént.