Megkezdődött a legnagyobb azbesztper Olaszországban

2009. december 16., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Megkezdődött az eddigi legnagyobb, azbeszt okozta halálesetek miatt indított kártérítési per december 10-én Torinóban a svájci Eternit építőipari vállalat két egykori vezetője ellen.

A vád szerint Stephan Schmidheiny svájci milliárdos, az Eternit volt elnöke és a belga Jean-Louis de Cartier egykori menedzser 1966 és 1986 között nem foganatosított megfelelő biztonsági intézkedéseket az olaszországi Eternit-üzemekben, és emiatt az ott használt azbeszt 2056 ember halálát okozta, illetve további 833 embert betegített meg. Az áldozatok között egyaránt voltak a vállalat alkalmazottjai, illetve az üzemek környékén lévő települések lakói. Az Eternitnek négy gyára működött az országban, közülük a legnagyobb az északnyugat-olaszországi Casale Monferrato mellett.

Ha bűnösnek találják őket, az egykori cégvezetők háromtól tizenkét évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak, illetve a bíróság több százmillió euró kártérítés megfizetésére kötelezheti őket. Összesen csaknem háromezer ember követel kártérítést a vállalattól; egyedül az olaszországi munkavédelmi intézet 245 millió eurót akar kicsikarni az Eternittől.

A most kezdődött per a legjelentősebb, amelyet valaha indítottak azbeszt okozta halálesetekkel összefüggésben: az olasz sajtó az évszázad perének nevezte az eljárást. A torinói ügyészség több mint öt évig tartó nyomozás után emelt vádat júliusban, és azt reméli, hogy tizennyolc hónapon belül ítélet születhet. Szakértők azonban úgy vélik, hogy akár több évig is elhúzódhat a tárgyalás, amelynek vádirata 220 000 oldalas, és csak az Eternit-üzemekből ötszáz tanú meghallgatását tervezik.

A per első napján belga, francia és svájci, azbeszt okozta megbetegedések áldozatait képviselő szervezetek aktivistái is megjelentek a torinói bíróság épülete előtt. A francia egyesület képviselője arról beszélt, hogy az olasz per példája nyomán az Eternit franciaországi üzemei kapcsán is vizsgálat indulhat. Szerinte Franciaországban 2025-re a százezret is elérheti az azbeszt okozta megbetegedésekben elhunytak száma.

A károsultakat képviselő egyik ügyvéd abban bízik, hogy a per nagy nemzetközi figyelmet kap, ami azért lenne fontos, mert az egészségre köztudottan ártalmas és rákkeltő azbesztet a fejlődő országokban a mai napig is használják. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-12-16: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Interneten csalogatnák Székelyföldre a turistákat

A Google virtuális földgömbjén, a Google Earth-ön is hamarosan elérhetővé válnak a székelyföldi nevezetességek, turisztikai célpontok.
2009-12-16: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Karácsonyi noszogató (Sikerakadémia) - Főcze Gyula

Néhány nap múlva véget ér a 2009-es esztendő, s családok százai rettegnek a bizonytalan jövő ismeretlen kapujában, adósságok törlesztésének terhe alatt roskadoznak, és hatalmas méreteket öltött a központi hatalom által szándékosan mellőzött régióinkban az elszegényedés.