Kinek higgyek? — Jártó Kocsis Edit

2009. december 17., csütörtök, Család

Az ember manapság egyre gyakrabban botlik kéregetőkbe, és gyakran felébred benne a segítő szándék, különösen így, télvíz idején, de sokszor nem tudja eldönteni, kinek hihet. Ha a kéregető nem az, akinek vallja magát, becsapták, visszaéltek jóérzésével. Eszembe jut az eset, amikor kiflirevalót adtam egy elsős korú gyereknek, aztán jött a társa vagy testvére, hát neki is adtam, mire a kicsi sajnálkozva megjegyezte: Kár, hogy a nagyobbiknak is adott a néni, mert neki szivarra kellett.

Ezek a gondolatok motoszkáltak a fejemben, miközben zakatolva, meg-megállva haladt velem a vonat. Sorra került az újságolvasás is, hogy megszakítsam a gondolatsort, egy semlegesnek tűnő cikk olvasásába fogtam.

A Tega, azaz a szemét gyűjtésével, az utcai takarítással foglalkozó vállalat munkatársa nyilatkozott a szelektív szemétgyűjtés hasznosságáról.

Logikus, helyénvaló okfejtését azzal zárta, hogy a város most már megszabadul a kukázóktól, ha a lakók is betartják az előírásokat, és semmilyen hulladékot nem tesznek zacskókban a szeméttárolók mellé. Eddig jutva az okfejtésben, ismét visszakanyarodtak gondolataim az előbbi mederbe. Eszembe jutott egy kis történet a tavalyról, úgy karácsony tájékáról. Kivittem a szemetet, s mint mindig, az élelmet külön összekötözött zacskóban a szeméttároló mellé akartam tenni a hóba, mire megszólalt mellettem egy fiatalember, hogy adjam oda neki, mert ha nem romlott az étel, jó lesz a családnak. Valahogy elrestelltem magam, mert én a disznóknak szántam azt a maradékot, s rögtön megtoldottam még kenyérrel, szalonnával és egy zacskó szaloncukorral. A férfi udvariasan megköszönte, és csak annyit mondott, hogy télire munka nélkül maradt.

Már őszbe fordult az idő, amikor az átjárónál hirtelen visszahőkölve megálltam, mert egy szekér közeledett sebesen. Erre egy gyors parancsszót hallottam, s a lovak úgy álltak meg, mintha egy fogathajtóversenyen tartanának bemutatót, s a bakról hangosan rám szólt a gazda: Kezicsókolom, hát nem ismer meg? Meglepődve néztem fel: ő volt, a karácsonyi gyűjtögető.

Eddig jutottam a történet felidézésében, amikor nyílt az ajtó, és valaki letett egy szentképet elém. Jaj, igen, a süketnéma, aki ezzel keresi a betevőjét, villant az agyamba, hiszen már egész gyűjteményem van ezekből a képecskékből. Néztem Máriát a gyermek Jézussal a karján. Az aranydíszítés kicsit idegen számomra, de a kép és az ezt kísérő mosoly ismerős, és tényleg ragyogó. Persze hogy megvettem a képet, s amikor a pénzt nyújtottam, az árus megszólalt: Thank you. Alig tudtam visszafojtani a mosolyomat, de végül is miért ne hinnék a csodában, hiszen Jézus meggyógyította a süketnémákat is.

Miközben tovább zakatolt a vonat a végtelennek tűnő úton, igazat adtam a Kis hercegnek: jól csak a szívével lát az ember.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-17: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, anyós, nagymama, sógornő, anyatárs és ismerős, az árkosi születésű sepsiszentgyörgyi
id. GYÖNE JÓZSEFNÉ
MIHÁLY IRÉN
volt textilgyári alkalmazott
szíve életének 75., házasságának 56. évében hosszas betegség után megszűnt dobogni.
Drága halottunk földi maradványait 2009. december 18-án 14 órától helyezzük örök nyugalomra a vártemplom ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4228976
2009-12-17: Család - x:

Eredményesen kezelhető az autizmus

Másfél-három éves autista gyerekek kis csoportjánál a tünetek jelentős javulását érték el két éven át tartó viselkedésterápiával — közölték amerikai kutatók a Pediatrics szaklapban.