Egyértelműbb üzenet kell — Farkas Réka

2009. december 17., csütörtök, Közélet

Jobban kell kommunikálnia az RMDSZ-nek, meg kell tanulnia megértetni az emberekkel döntéseit — véli Édler András háromszéki parlamenti képviselő —, hisz Traian Băsescu újraválasztásához a magyarok is hozzájárultak, hatvan százalékuk rá szavazott, annak ellenére, hogy több ízben is kijelentette, soha nem lesz Székelyföldön területi autonómia.

Édler szerint ez azt jelzi, a székelyföldi magyarok prioritáslistáján már nem szerepel az első helyek egyikén az autonómia, és ők is megvásárolhatóak populista retorikával, illetve néhány beruházással. „Meg kell értetni az itt élőkkel a hosszabb távú lehetőségeket, ha nem lesz autonómia, ötven-száz év múlva ez a régió is szórvánnyá válik" — hangsúlyozta. Véleménye szerint az RMDSZ-nek az ilyen jellegű kommunikációra kell kidolgoznia stratégiát, érthetőbben, egyértelműen kell elmagyarázni az erdélyi magyaroknak, de a románoknak és külföldnek is az autonómia lényegét, pozitív és negatív oldalait, meg kell értetni, mit jelent, ha nem sikerül megvalósítani.

Édler András szerint jobb lett volna, ha Mircea Geoană győz, de nem így történt, most Băsescu újabb mandátuma során két lehetőség van: vagy a diktatúra felé taszítja az országot, vagy megpróbál európai gondolkodású, reformer elnökként bekerülni a történelembe. Az RMDSZ-nek nem nagyon volt más lehetősége, az elnök pártjával talán lesz esélyük egyensúlyban tartani a dolgokat — fejtette ki. Az elmúlt esztendő bebizonyította, ellenzékből nehéz bármit elérni, márpedig alkotmánymódosítás következik, várható a regionális átszervezés, olyan döntések, melyeket csak a hatalom oldaláról befolyásolhatnak — hangsúlyozta Édler András. Fontos lenne az ország gazdaságpolitikáját is felülvizsgálni, meglátása szerint az eddigiek ellenkezőjét kellene cselekednie az új kabinetnek, adócsökkentéssel, kedvezményekkel lehetne megteremteni a gazdasági fellendülés feltételeit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-12-17: Közélet - x:

Küszöbön a kormányalakítás — Ferencz Csaba

Miután tegnap délelőtt beiktatták a második államfői mandátumát kezdő Traian Băsescut, délután a lehetséges kormánykoalícióról tárgyalt a pártok és frakciók képviselőivel, s várhatóan ma délelőtt bejelenti kormányfőjelöltjét. Az RMDSZ elnöke ismét megerősítette, stabil kormányban kívánnak részt venni.
2009-12-17: Közélet - x:

Ünnepi díszbe öltözött Kovászna — Bodor János

Pár napja ünnepi díszben pompázik a város, igazi karácsonyi hangulatban készülhetnek az ünnepekre a kovásznaiak. Fényárba borult a belváros, díszkivilágítást kapott a városháza, a központi parkban fényfüzérek díszítik a Pokolsár és a borvízforrás körüli örökzöld bokrokat és fenyőfákat, valamint a sétányok futórózsaállványait.