Kék gyémántok találkoznak

2009. december 19., szombat, Magazin

A világ két leghíresebb kék gyémántjában egyszerre gyönyörködhetnek majd a Smithsonian Természettudományi Múzeum látogatói jövő év januárjától.

Mint a washingtoni múzeum illetékesei bejelentették, az intézményben kiállított 45,52 karátos Hope gyémánthoz január 28-án csatlakozik majd a 31,06 karátos Wittelsbach-Graff gyémánt. Több mint fél évszázad óta ez lesz az első alkalom, hogy a nagyközönség is megcsodálhatja a Wittelsbach drágakövet, amely egészen augusztus elsejéig marad a múzeumban. A ritka lehetőséget megragadva tudósok is szemügyre veszik a két drágakövet, hogy kiderítsék, vajon a Wittelsbach gyémánt is abból az indiai bányából került-e ki, ahonnan a Hope gyémánt.

Mindkét drágakövet először a 17. században említették. A Wittelsbach gyémántról szóló első beszámoló az 1660-as évekből származik, amikor IV. Fülöp spanyol király az I. Lipót osztrák uralkodóval frigyre lépő lányának ajándékozta. A drágakő 1722-ben került a bajor Wittelsbach uralkodócsaládhoz, majd miután az első világháború alatt nyoma veszett, végül 1951-ben Belgiumban bukkant fel újra. 2008-ban a Christie’s londoni árverésén több mint 24 millió dollárért (kb. 70 millió lej) került Laurence Graff, a Graff Diamonds International vállalat elnökének tulajdonába. A Smithsonian illetékesei hozzávetőlegesen sem akarják megmondani a Hope gyémánt értékét, mivel egyszerűen felbecsülhetetlennek tartják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-19: Magazin - x:

Esterházy-ősbemutató

Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn-koponyára című színművének pénteki ősbemutatójával a budapesti Bárka Színházban zárult Magyarországon a 2009-es Haydn-év.
2009-12-19: Magazin - x:

Szerényebb az évi 365 karácsony

Szerényebb lesz annak a brit férfinak a karácsonya, aki évente 365-ször ― szökőévben 366-szor ― tartja meg az ünnepet.