Szerényebb az évi 365 karácsony

2009. december 19., szombat, Magazin
Szerényebb lesz annak a brit férfinak a karácsonya, aki évente 365-ször ― szökőévben 366-szor ― tartja meg az ünnepet.

Míg régebben 11 000 font ― közel 51 000 lej ― volt ünnepi pénzkerete, az idén ötezerre vette vissza. Pulykából korábban átlagosan 6,4 kilósakat csipegetett el, mostanság csak 1,8 kilósakat, és még a krumpliból is ,,lefaragott". A 45 éves Andy Park a gazdasági válság miatt kényszerült visszafogni magát és karácsonyozását.

Továbbra is rajong a karácsonyért, ezért tartja meg minden áldott nap már tizenhat esztendeje. Pulykából már csaknem hatezret evett meg ,,karácsonyra", ugyanennyi üveg pezsgőt és sherryt ivott, 90 000 gyümölcstortácskát falt be, 30 000 ajándékot készített ― főleg magának. Egész vagyont költött dekorációra. A mostani válságnak azért örül is: 22 kilót fogyott, már csak bő mázsát nyom ― 124 kiló volt.

A délnyugat-angliai Melkshamban élő, elvált férfi minden reggel ― a kellő karácsonyi hangulat elérése végett ― megeszik hat gyümölcstortácskát és egy pulykás szendvicset. Fél tizenkettőkor félbehagyja munkáját, hogy hozzálásson az ünnepi pulyka megsütéséhez. Pontban három órakor, kezében egy pohár sherryvel, megnézi Erzsébet királynőnek a Brit Nemzetközösséghez intézett ünnepi köszöntőjét ― videofelvételről. Az ünnepi vacsorára megeszi a pulykát kelbimbóval, sült krumplival és borsópürével, mellé pedig sherryt, bort és pezsgőt iszik. Az ajándékok elhelyezésének is megvan a maga ideje: pontosan este nyolc órakor kerülnek a feldíszített fa alá.

Mániája amúgy nem karácsonykor, hanem nyáron kezdődött, 1994 júliusában. Szomorú volt, és gondolta, felvidítja magát, ha előrehozott karácsonyt tart. Fel is vidult. Aztán úgy vélte, jó lenne, ha másnap is jó lenne a kedve. Ez újabb karácsonyozáshoz vezetett... és így tovább.

Ami ajándékait illeti, ő veszi és csomagolja be magának, és persze ő is bontja ki. Az eddigi legszebb egy Mercedes volt ― annak örült a legjobban. Mr. Christmasnek ― Karácsony úrnak becézik ― akadtak már követői, de egyikük sem bírta tartósan, és Park büszke arra, hogy ő az egyetlen kitartó karácsonyozó a világon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-19: Magazin - x:

Kék gyémántok találkoznak

A világ két leghíresebb kék gyémántjában egyszerre gyönyörködhetnek majd a Smithsonian Természettudományi Múzeum látogatói jövő év januárjától.
2009-12-19: Magazin - x:

Nyugdíjba vonul a korelnök

Több mint hatvan év után vonul nyugdíjba Nagy-Britannia legrégebb szolgálatban lévő postamesternője. Anne Gillies röviddel a második világháború után kezdett dolgozni helyettes postahivatal-vezetőként a Skye nevű skót szigeten.