MotokrosszItthon nem, de külföldön igen — Tibodi Ferenc

2010. január 4., hétfő, Sport

Tompa Krisztián

Ez a kijelentés Tompa Csabától, a sepsiszentgyörgyi Sugás Motorosklub frontemberétől származik, akinek fia, Krisztián idén a nemzetközi sorozatokra és a külföldi szereplésre fektet nagyobb hangsúlyt, a román motokrosszbajnokság futamain csak akkor vesz részt, ha éppen nem lesz más elfoglaltsága. Sajnos, annak ellenére, hogy országos szinten fellendülőben van a motokrossz, a sportág nagyon gyenge nemzeti bajnoksággal rendelkezik.

Ilyen körülmények között Tompa Krisztián, aki az 50 és 65 cm3-es géposztályban már mindent megnyert, ami megnyerhető volt, az idén erősebb bajnokságokban (magyar, szlovák), az Európa-bajnokságon és a Kelet-Európai Bajnokságon áll majd rajthoz. Az alakulat többi motorosának marad a hazai pontvadászat, de nem kizárt, hogy néha-néha ők is szerencsét próbálnak egy-egy külföldi versenyen. A háromszéki motokrosszosok idei első versenye március 21-én lesz Medgyesen, ahol a 2010-es román bajnokság első futamaira kerül sor. A viadal rajtjánál ott lehet még Tompa Krisztián is, persze, ha éppen nem az ország határain kívül kell versenyeznie. A kis szentgyörgyi motoros és Kádár Benedek első kelet-európai futamára egy héttel később, március 28-án kerül sor, Krisztián pedig április utolsó hétvégéjén vesz részt az idei első Eb-versenyén. Edzőtáborba is készül a megyeszékhelyi csapat: ha az időjárás kegyes lesz hozzájuk, január végén Ciolpanon tartják a szezon előtti felkészülést, ha nem, akkor egy külföldi — olasz, spanyol, horvát vagy éppen görög — helyszín jöhet szóba.

Az elmúlt idény alatt két motorossal növekedett a szentgyörgyi Sugás Motorosklub versenyzőinek száma, s mindketten az ötven köbcentiméteres géposztályban versenyeztek. Az egyik fiatal motokrosszos Bónis Botond, a másik Erőss Koppány. A román motorosszövetség szabályzata szerint a hazai bajnokság nyílt, ami azt jelenti, hogy a román versenyzők mellett külföldiek is indulhatnak. Sajnos, ez oda vezetett, hogy voltak géposztályok, ahol a dobogósok közül egy sem volt hazai versenyző, így a sportminisztériumnál úgy döntöttek, hogy a román bajnoki címet nem lehet külföldi versenyzőnek adni, azt csak román állampolgár kaphatja meg. Ezért azokban a géposztályokban, hol nem román versenyző állt fel a dobogóra, ott két külön bajnokságot hoztak létre: egy nemzetközit és egy nemzetit. Az 50 cm3-es géposztályban a nemzeti bajnokságot Botond nyerte meg, Koppány pedig a második, a nemzetköziben, sajnos, még dobogó közelben sem voltak. A 65 cm3-ben nem volt ilyen gond, a nyolcvanötösök viadalát egy hazai fiú nyerte meg, de a következő két motoros már bolgár volt, így ott is két bajnokságot indítottak. A két nagyobb géposztályban sem volt gond, mivel azokat hazai motorosok nyerték meg, az amatőrben viszont szintén két bajnokságot kellett megszervezni. A szentgyörgyi Demeter László második lett mind a nemzeti, mind nemzetközi pontvadászatban. Tompa Csaba elmondása szerint a szentgyörgyi terepmotorosok nagyon jó 2009-es évet zártak, és bízik abban, hogy idén is remekelni fognak.

— Két bajnoki cím és két második helyezés. Ennek tükrében milyen évet zárt a szentgyörgyi Sugás Motorosklub?

— Talán minden idők legjobb évén vagyunk túl. A csapat megnyerte a Román Kupát, de a csapatbajnokságon nem indultunk. Ennek az volt az oka, hogy éppen egy külföldi csapatnak teszteltünk, és úgy értékeltük, hogy az fontosabb számunkra, mint a csapatbajnokság. Az 50 cm3-ben Bónis Botond bajnok, Erőss Koppány pedig második lett, 65 cm3-ben Tompa Krisztián aranyérmes, Kádár Benedek pedig hatodiknak fejezte be az évet. Az amatőrben Demeter László második helyezett volt, míg Boldizsár Botond bronzérmes lett. Ezek mellett ott volt a nemzetközi szereplés is. Krisztián bajnoki ezüstéremmel zárta a magyar bajnokságot, a Kelet-európai Bajnokságon (KEB) pedig harmadik volt. Kádár ötödik a KEB-n. Én úgy látom, hogy fellendülőben van a sportág, hiszen egyre többen indulnak az országos motokrossz valamelyik kategóriájának megmérettetésén. A háromszéki emberek tudnak pénzt áldozni a motokrosszra. Ez a fejlődés legjobban az amatőr kategóriában látszik, hiszen 2009-ben négy szentgyörgyi abban a géposztályban. Két személyről, Demeter Lászlóról és Boldizsár Botodról már beszéltem, másik két motorosunk pedig Kiss Ákos és Kádár János. Minél többen motoroznak a pályán, annál több személyt vonz a pálya maga mellé.

— Mint csapatvezető, miként értékeli a versenyzők idei eredményeit?

— A legkisebb géposztályban induló két versenyzőnk a szezon felénél csatlakozott a csapathoz, de még így is sikerült elcsípniük egy-egy dobogós helyezést. Örvendek a sikerüknek, és bízom abban, hogy a következő idényben is jól szerepelnek majd. A soron következő kategória motorosai — Krisztián és Benedek — rengeteget fejlődtek az elmúlt év során, a sok munka meghozta gyümölcsét. MX1-ben ott volt Simon Zsolt, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket, így egy kicsit csalódott vagyok a személyét illetően. Talán a következő szezon jobb lesz. Az amatőrben induló fiúk mindannyian nagyon ügyesen és jól versenyeztek. Sajnos, Kádár János nem indult a bajnokság minden futamán, hiszen, ha kellett, feláldozta saját versenyét azért, hogy segítsen a fián. Demeter, Boldizsár és Kiss egész idény alatt jól teljesített, és azt hiszem, a következő szezon szentgyörgyi dobogóval fog véget érni.

Vajon lesz idén motokrosszverseny Sepsiszentgyörgyön?

— Milyen terveik vannak az idei esztendőre?

— Bónis Botondnak 2010-ben géposztályt kell váltania, így ő új kihívások elé néz, s én reménykedem abban, hogy Koppány nyeri majd meg az 50 cm3-es bajnokságot. Tompa Krisztián nem fogja végigcsinálni a román bajnokságot azért, mert egyszerűen nem érünk rá. Úgy néz ki, hogy a 2010-es idényben egy külföldi csapatnak fog versenyezni, és így nem lesz sok ideje a hazai bajnoksággal foglalkozni. Az együttes neve OKR Team Szlovákia. Végig szeretnénk vinni az Európa-bajnokságot, és az első tízben szeretnénk befejezni a kontinensviadalt. Indulni fogunk a KEB-n is, ezt pedig meg szeretnénk nyerni. Az ORK Team csapatvezetője szlovák, de az alakulatnak vannak magyar érdekeltségei is, így még nem tudjuk, hogy a két országos küzdelemsorozat közül melyiken is veszünk majd részt. Az előzetes egyeztetések arról szóltak, hogy a két viadal valamelyikét meg kellene nyerni, a későbbiekben pedig arról döntöttünk, hogy inkább az Eb-re és a KEB megnyerésére koncentrálunk, és ha ott leszünk a magyar vagy a szlovák pontvadászat valamelyik futamán, azokon szász százalékot nyújtva megpróbálunk győzedelmeskedni. A román bajnokság csak ezután következik, persze, ha marad szabad hétvégénk. Itt leszünk, hogy ne felejtsenek el minket. Kádár Benedek végig fogja csinálni a román bajnokságot, és a KEB-ot, idén erre fektetnek hangsúlyt. A nagyobb kategóriákban nem tudom, lesz-e képviselőnk, mivel Simon Zsolttal még nem beszéltem, így nem tudom, milyen tervei vannak. Ott van viszont Tamás András, aki újra a versenyzésen gondolkodik. Ő nagyon tehetséges motoros, és szeretné is ezt csinálni, de egyelőre nincs támogatója. A csapat többi tagja az amatőr bajnokságban indul, s ahogy korábban is mondtam, bízom abban, hogy egy sikerekben gazdag évet zárnak majd.

— Jót tesz a csapatnak és Krisztiánnak, ha külföldön versenyez?

— Igen, mindenképpen. A román bajnokság gyenge, Krisztián nagy könnyedséggel nyerte meg és nyerné meg ezt a küzdelemsorozatot. Az elmúlt versenyidényben ő több olyan futamon diadalmaskodott, amikor a 65-ösöket a 85-ösökkel együtt indították, s még a nagyobbakat is állva hagyta. Ilyen volt például a szentgyörgyi bajnoki is, amikor a két géposztály motorosai egyazon futamban versenyeztek. Számunkra már a román bajnokság nem tét. Inkább indulunk egy keményebb sorozatban, minthogy egy újabb bajnoki címet nyerjünk. Sajnos, még nem tudjuk, mennyibe fog kerülni számunkra ez az idény, hiszen a részleteket csak a későbbiekben fogjuk pontosítani. Szó volt arról, hogy gyári támogatást is fogunk kapni, mivel az ORK Team az a KTM csapata. Az új motorkerékpárok megérkeztek, itt vannak, de nem tudjuk, mennyit kell majd fizetni értük. Remélem, az idény rajtjáig minden körvonalazódni fog. Bármi is legyen, amit eldöntöttünk, azt végigcsináljuk! 2010-ben hét Eb-futamunk lesz — Litvániában, Lengyelországban, Hollandiában, Olaszországban, Franciaországban, Bulgáriá­ban és itthon, az KEB szintén hétfutamos — makedón, moldáv, szerb, török, görög, bolgár és román versenyekkel. A hazai Eb-futamnak Zernyest ad otthont, a KEB-nek pedig Ciolpan lesz a házigazdája.

— Hogy néz ki a 2010-es román bajnoki idény? Elkészült már a versenynaptár?

— Lesz egy ötfordulós nemzetközi és egy nyolcfordulós nemzeti bajnokságunk. Ebből a tizenhárom versenyből csupán három lesz egyszerre, a többi külön-külön időpontban lesz megszervezve. A nemzetközi megmérettetés öt versenye közül három lesz itthon, kettő meg Bulgáriában. A nyolc román bajnoki helyszínéről még nem döntöttünk.

— Lesz idén motokrosszversenye Szentgyörgynek?

— Nem valószínű, de még nem százszázalékos a dolog. Azon gondolkodtam, hogy a csapatversenyt szervezzük meg Szentgyörgyön, de még nem döntöttem el. Mi Krisztiánnal nagyon sokat leszünk külföldön, így nem lesz időm egy bajnoki futam megszervezésére. Továbbá ott vannak az anyagiak is. Nekünk a nemzetközi szereplés sok pénzt fel fog emészteni, így nem biztos, hogy a szentgyörgyi versenyre is jutna, de az idő hiánya a legnagyobb bajom.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-01-04: Sport - x:

Új időpont (Kosárlabda)

Az eredetileg meghirdetett időponttal ellentétben nem csütörtökön, hanem szerdán este hét órától kerül sor a Sepsi BC és a Zaragosa közötti Európa-kupabeli mérkőzésre. A találkozónak a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnok ad otthont.
2010-01-04: Sport - x:

Téli olimpiai játékok — Áros Károly

(a műkorcsolya folytatása)
Páros
1908 NÉ, 5—11,2 — Heinrich Burger, Anna Hübler
1920 FIN, 7—11,53 — Walter Jakobsson, L. Jakobsson
1924 AUT, 9—10,64 — Alfred Berger, Helene Engelmann
1928 FR, 14—11,16 — Pierre Brunet, Joly Andrée