Téli olimpiai játékokOlimpiai ki mit tud

2010. január 4., hétfő, Sport
1. szelvény

1. Az 1894. június 16-án megnyitott kongresszus elhatározta: a testnevelés ápolása, fejlesztése és a népek ilyen irányú barátságos érintkezésének előmozdítása érdekében minden negyedik évben a hellén olimpia mintájára nagy játékokat rendezzenek, amelyekre az összes kultúrnépet meghívják... A nemzetközi olimpiai játékokon a különböző sportágak közül a következők szerepeljenek: a) a tulajdonképpeni atlétikai sportok, b)a vízi sportok, c)-----------------------------------, vívás, birkózás és ökölvívás, lósport, céllövés, torna, kerékpár.

(az üresen hagyott helyre kell beírni a kongresszuson megnevezett téli sportot)

2. Az 1-es számú kérdésben szereplő sportág hányban és hol került az olimpiai játékok műsorába?

---------------------------------------------------------------------

3. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság melyik kongresszusán — hányban és hol — hangzott el egy önálló téli olimpia megrendezésének gondolata?

---------------------------------------------------------------------

4. Melyik téli sport került fel másodikként az olimpiák műsorába, méghozzá az első világháborút követő amszterdami, úgymond ,,csonka" olimpián

---------------------------------------------------------------------

5. 1924-ben Nemzetközi Téli Sporthét címen önálló téli sportversenyeket rendeztek Chamonix-ben, sikere óriási volt, e sikernek köszönhetően a NOB végérvényesen a Téli Olimpiai Játékok megrendezése mellett döntött, s a chamonix-i sporthetet olimpiai rangra emelte. Mikor, hányban tette ezt?

---------------------------------------------------------------------

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-01-04: Sport - x:

Téli olimpiai játékok — Áros Károly

(a műkorcsolya folytatása)
Páros
1908 NÉ, 5—11,2 — Heinrich Burger, Anna Hübler
1920 FIN, 7—11,53 — Walter Jakobsson, L. Jakobsson
1924 AUT, 9—10,64 — Alfred Berger, Helene Engelmann
1928 FR, 14—11,16 — Pierre Brunet, Joly Andrée
2010-01-04: Sport - x:

Emlékezzünk (Az egyetemes magyar sport) — Áros Károly

Azt mondják, és nem véletlenül, hogy van egyetemes magyar irodalom, népköltészet, kultúra... Tényleg van. Hiszen van egyetlen magyar is — bárhol éljen ő —, aki nem vallja magáénak Apáczai Csere Jánost, Benedek Eleket, Bod Pétert, Kőrösi Csoma Sándort, Bolyai Jánost, Bolyai Farkast...?