Agache-ügySenki nem kérdőjelezte meg a „mártír hős” címet - Sylvester Lajos

2010. január 8., péntek, Közélet
Aurel Dionisie Agache, az 1989. december 22-én Kézdivásárhelyen meglincselt Aurel Agache milicistatiszt fia kifogásolja a Háromszék 2009. december 30-i számában az alulírott Háromszéki nekigyürkőzés 6. című, tíz évvel ezelőtti és most újraközölt visszaemlékezésében az alábbi mondat tartalmát.

„És nem árulkodó az sem, hogy a »forradalom« tizedik évfordulóján Agache személyében olyan embert vesz védelmébe és minősít mártírrá a törvény, akit hírhedt cselekedeteiért és a diktátor elűzésének pillanatában is provokatív fegyveres fellépéséért pusztított el a népharag?"

Aurel Dionisie Agache azt kifogásolja, hogy apjánál a lincselés pillanatában nem volt fegyver, tehát a „provokatív fegyveres fellépés" nem történt meg, Aurel Agache milicistatiszt ugyanis 1989. december 22-én 10 órakor az S/65.809-es, Romeo Câmpeanu vezérőrnagy által jegyzett parancs értelmében milicistatársaival együtt letette a 7,65 mm-es, A. D. 9045 sorozatszámú szolgálati pisztolyt. Gheorghe Irimia milicistatiszt 1991-es tanúvallomása szerint Aurel Agache nem nagyon értett egyet a szolgálati lőfegyver letételével, sejtvén, hogy támadás érheti a milícia székházát, de lévén katona, teljesítette a parancsot, és amint Aurel Dionisie Agache megjegyzi, „ezzel aláírta saját halálos ítéletét". Az apja mártírrá minősítése kapcsán a helyreigazítást igénylő levelében leírja, hogy Aurel Agachénak 1991-ben adományozták „a forradalom mártír hőse" címet, és tizenöt év múltán a 2004/341-es törvény alapján újraigazolást nyert az odaítélt mártír hősi cím használata, annak ellenére, hogy egy magyar újságíró ebben az ügyben reklamációt nyújtott be Petrişor Morar illetékes államtitkárhoz, aki bizonylatokat kért a titulus megsemmisítése és visszavonása céljából, de a székelység soraiból hivatalosan senki nem kérdőjelezte meg „a forradalom mártír hőse" cím használatát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-01-08: Közélet - x:

Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a székelyudvarhelyi színház - Nagy B. Sándor

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata Matei Vişniec: És a csellóval mi legyen? című abszurd drámáját adja elő ma délután 5 és este 8 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kamaratermében.
2010-01-08: Közélet - x:

Pannika szülei tucatnyi betegen segítettek - Fekete Réka

Néhány száz lejtől több ezerig terjed azoknak a segélyeknek az összege, melyeket közel másfél év alatt a megyei Vöröskereszt nyújtott beteg gyermekek és felnőttek műtétjeihez, orvosi segédeszközeihez.