Időutazás az idei Kocsonyafesztiválon

2010. január 9., szombat, Magazin

Ismét kisajátítja a miskolci belváros teljes területét a február 19―21. közötti Kocsonyafesztivál, amelyet immár tizedik alkalommal rendeznek meg. A rendezvény fő helyszíneit most az egykori történelmi városkapuk jelentik ― mondta Rózsa Edit, a fesztivál kitalálója, főszervezője.

,,A’ Ki nem vólt Miskólczon, / Nem tudja a Boldogságot, hol ülhet a fő pólczon" ― 1800. április 7-én kelt versezetének utolsó soraiban ekként hívta fel a figyelmet vendégszerető városára nemes Szrogh Sámuel. A ,,miskolczi" magyar játékszín egykori, ügyvédként is praktizáló igazgatójának három emberöltővel ezelőtti ajánlását valósítja meg 2010-ben a Kocsonyafesztivál, amely időutazásra csábítja látogatóit. A rendezvény külsőségeiben egyedülálló módon jeleníti meg a nyolc évszázados város történelmi hagyományait, legendáit és legendás személyiségeit, a historikus hűséget összeegyeztetve napjaink kulturális választékával. Mindezek mellé pedig olyan különleges gasztronómiai kínálat társul, amellyel a látogatók csak a miskolci téli fesztiválon találkozhatnak.

A miskolci belvárosban a fesztivál fő helyszíneit az egykori történelmi városkapuk, a Győri, a Szentpéteri, a Csabai és a Zsolcai kapuk köré szervezték. A különböző helyszíneken tematikus programok zajlanak majd, amelyek az építészeti adottságokhoz igazodva jelenítik meg egy-egy kor és korszak hangulatát.

Az 1700-as éveket idézve kis piactér nyílik a belvárosi Sötétkapu mellett, amely a hajdani görög kereskedők virágzásának korszakára utal. A szomszédos Miskolci Galé­riának napjainkban helyet adó Dőry-kúria épületében pedig ― ahol egykor II. Rákóczi Ferenc megszállt ― eredeti helyszínen rendezik be a vezérlő fejedelem egykori főhadiszállását. Újabb kor, újabb hagyományok elevenednek meg a Hősök terén, ahol nagy piactér nyílik, hamisítatlan vásártéri hangulatot hoznak ide a kofák, kikiáltók, árusok. A vásártól elmaradhatatlan Pajtaszínház ― amelyben komédiákat, könnyed színdarabokat játszanak ― arra utal, hogy a város első állandó kőszínházának felépítése előtt a vándortársulatok egy csizmadiaszínben tartották előadásaikat.

A Déryné utcában, a Miskolci Nemzeti Színház és a Színészmúzeum előtt már a színházépítés időszakát, az 1800-as évek közepét jelenítik meg a kosztümös szereplők. A Századforduló térnek elnevezett Erzsébet téren a boldog békeidőként emlegetett korszak, a 19. század vége köszön vissza. Omnibusz, kintornás, hatalmas méretű régi fotók kiállítása, kültéren berendezett kávéházi belső, valamint korabeli kuplékat, sanzonokat, kabaréjeleneteket kínáló pódiumszínpad gondoskodik az akkoriban is pezsgő életű település hangulatának felidézéséről. Napjaink kulturális kínálatának két zenei színpad nyújt teret. Ezek a fesztiválhelyszínek nagyszabású koncertekkel késő estig várják a közönséget.

A téli szabadtéri fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához: az ínyencek tucatnyi kocsonyakülönlegesség közül válogathatnak. Tudni való azonban, hogy a Kocsonyafesztiválon sem csak kocsonyából áll a napi menü, a vendégek a sült, főtt, kemencés ételek széles választékát is megtalálják itt, megkóstolhatják a miskolci lacipecsenyét, a tájegységek italkülönlegességeit és a hungarikumokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-09: Gazdaság - x:

Röviden — Ferencz Csaba

Hétszázalékos visszaesés
A pénzügyminisztérium előzetes adatai alapján Románia gazdasága hétszázalékos visszaesést szenvedett el tavaly 2008-hoz viszonyítva. Továbbá Románia teljesítette a 7,3 százalékos államháztartási hiányról szóló IMF-követelményt — nyilatkozta Gheorghe Gherghina államtitkár.
2010-01-09: Magazin - x:

Közönségdíjak

Az amerikai közönség a vámpírokat választotta: a szerdai közönségdíj-átadó ceremónián az Újhold, az Inni és élni hagyni, valamint egy új sorozat, a The Vampire Diaries kapta a legtöbb díjat.