Röviden — Ferencz Csaba

2010. január 9., szombat, Gazdaság

Hétszázalékos visszaesés

A pénzügyminisztérium előzetes adatai alapján Románia gazdasága hétszázalékos visszaesést szenvedett el tavaly 2008-hoz viszonyítva. Továbbá Románia teljesítette a 7,3 százalékos államháztartási hiányról szóló IMF-követelményt — nyilatkozta Gheorghe Gherghina államtitkár.

A közzétett adatok minden várakozást felülmúlnak. Az év elején a kormány még 2,5 százalékos gazdasági növekedést becsült 2009-re, azonban az év végére az IMF már 8—8,5 százalékos visszaesést valószínűsített. Az idei évre a pénzügyminisztérium 1,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A minisztérium államtitkára elérhetőnek tartja az 5,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt 2010-re, amennyiben a költségvetés teljes konszolidált kiadásait sikerül leszorítani a GDP 38 százalékáról 37,3-ra.

Benzinturizmus

A magyarországi üzemanyagárak emelkedése nyomán megerősödött a Románia felé irányuló benzinturizmus. Nem ugyanaz tapasztalható egyelőre Szerbia felé, bár ott is lényegesen olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon. Az autósok szerint egy-egy tele tanknál több ezer forintot nyernek, így érdemes megtenni a néhány tíz kilométert.

Rakétavásár

Washington jóváhagyta Patriot típusú légvédelmi rakéták eladását Tajvannak, Kína tiltakozása ellenére. Egy kínai katonai tisztségviselő ennek hatására javasolta, hogy Peking vezessen be szankciókat azon amerikai cégek ellen, amelyek fegyvert adnak el a szigetnek. Az amerikai védelmi minisztérium szerdán jelentette be: a Lockheed Martin cég eladhat Patriotokat Tajvannak. A bejelentésben nincs szó arról, hogy az eladandó rakéták számát korlátozták-e az engedélyben. A fejlett rakétával ártalmatlanítani lehet a rövid és közepes hatótávolságú kínai támadórakétákat — tette hozzá a Pentagon.

Obama mint reklámbaba

Barack Obama amerikai elnök a New York-i Times Square-en reklámozza a Weatherproof ruházati céget, tudtán kívül. A stílusban vezető — olvasható az Obamát ábrázoló két óriásplakáton, amelyet a Weatherproof helyezett el New York leghíresebb terén, hogy reklámozza termékeit. A plakátok — amelyeken az elnök a kínai nagy falon pózol a Weatherproof cég kabátjában — azonban a Fehér Ház engedélye nélkül kerültek a térre, így el kell távolítani őket. Obama zsebre tett kézzel, lezser tartásban áll és néz el a járókelők felett a két azonos poszteren, amely tulajdonképpen hírfotó, a ruházati cég vezetője, Freddie Stollmack egy újságban talált rá. Stollmacknak ismerősnek tűnt a kabát, amelyet az elnök a kínai látogatásakor készült fotón viselt; nagyítóval jobban szemügyre véve meg is találta a ruhán a cég márkajelzését. Ezután döntött úgy, hogy a fotókból posztereket készíttet, és azokat kihelyezteti a Times Square-re. A fotót az AP készítette, és Stollmack megvette a hírügynökségtől a kép felhasználási jogát. A Weatherproof vezetője viszont nem kért engedélyt a Fehér Háztól, jóllehet az AP szerződése erre figyelmeztette. Stollmack azt mondta, úgy hitte, hogy nincs szüksége külön engedélyre, mivel a reklámplakáton nem szerepel olyan üzenet, hogy Obama támogatja a cég termékeit. A Fehér Ház szerdán közölte: kérni fogják a Weatherproofot, hogy távolítsa el a plakátot, mert azt sugallja, Obama vagy az elnöki hivatal jóváhagyta a reklámot. A Fehér Ház hagyományosan nem engedélyezi az amerikai elnök nevének vagy képének kereskedelmi célú felhasználását.

Még Svájcban is

Svájcban közel tizenkét éves csúcsra, 4,4 százalékra nőtt a munkanélküliség decemberben — közölte a gazdasági minisztérium. Novemberben 4,2 százalék volt a munkanélküliség. Utoljára 1998 márciusában volt a tavaly decemberinél magasabb munkanélküliség Svájcban. A regisztrált munkanélküliek száma 8790-nel 172 740-re emelkedett tavaly az év utolsó hónapjában. Annak ellenére nőtt a munkanélküliség, hogy a svájci gazdaság már a tavalyi harmadik negyedévben kikerült a recesszióból. A svájci központi bank előrejelzése szerint idén 0,5 és 1 százalék közötti mértékben nő a bruttó hazai termék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-09: Gazdaság - x:

Kinek jó? (Elektronikus útdíj)

Január elsején Szlovákiában a 3,5 tonna feletti járműkategóriáknál bevezették a megtett úttal arányos elektronikus útdíjat.
2010-01-09: Magazin - x:

Időutazás az idei Kocsonyafesztiválon

Ismét kisajátítja a miskolci belváros teljes területét a február 19―21. közötti Kocsonyafesztivál, amelyet immár tizedik alkalommal rendeznek meg. A rendezvény fő helyszíneit most az egykori történelmi városkapuk jelentik ― mondta Rózsa Edit, a fesztivál kitalálója, főszervezője.