Bebörtönzött filmrendező

2010. január 9., szombat, Magazin
Hatévi börtönbüntetésre ítéltek Kínában ,,a haza kettészakítása" címén egy tibeti filmrendezőt.

A Radio Free Asia amerikai rádióadó csütörtöki jelentése szerint az ítéletet Dondup Vangcsenre december 28-án mondta ki egy bíróság Hsziningben, Csinghaj kínai tartomány fővárosában. Alapját azok az interjúk képezték, amelyeket a rendező tibetiekkel készített a dalai lámáról, a pekingi olimpiáról, valamint a Tibetben bevezetett kínai törvényekről.

A 35 éves rendezőt a véres tibeti zavargások kirobbanása után, 2008 márciusában tartóztatták le. Azért tért vissza száműzetéséből Tibetbe, hogy ott interjúkat készítsen, melyekben a tibetiek bírálták a szülőföldjükön létező állapotokat. A felvételek egy részét sikerült külföldre juttatnia, ezekből készült A félelmet magunk mögött hagyni című dokumentáció.

Svájcban élő családtagjai aggodalommal nyilatkoztak Dondup Vangcsen egészségi állapotáról. Elmondásuk szerint a férfi májbeteg, és az orvosi ellátást megtagadják tőle. A Németországban működő Nemzetközi Kampány Tibetért szervezet közlése szerint ügyvédjének nem engedélyezték, hogy a perben védje őt, az ügyvéd szerint pedig a férfit meg is kínozták. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet, amely a véleményszabadságért száll síkra, élesen bírálta és Kína szégyenének nevezte az ítéletet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-09: Magazin - x:

Sarkozy megtiltotta a mopedezést

Kulturális minisztere balesete után megtiltotta a mopedezést kormánya tagjainak Nicolas Sarkozy francia elnök.
2010-01-09: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Pucér konferenciák
Gyakran meztelenül kapcsolódnak be üzleti konferenciákba férfiak és nők egyaránt Nagy-Britanniában — ha telefonon folyik a megbeszélés. A telefonos konferenciabeszélgetések házi körülményeiről a British Telecom (BT) telefontársaság készített felmérést.