Feszült hangulatú Tőkés—Markó találkozóFolytatódik az összefogás - Farkas Réka

2010. január 9., szombat, Közélet
Folytatódik az erdélyi magyar összefogás, amennyiben — közös cselekvési terv kidolgozása révén — sikerül azt konkrét tartalommal megtölteni.

Ebben állapodott meg Markó Béla és Tőkés László az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) tegnapi marosvásárhelyi találkozóján. Döntés született arról, hogy a testület autonómia-munkacsoportja módosító javaslatokat fűz a bukaresti parlamentben elakadt kisebbségi törvénytervezethez, és együttműködnek valamennyi, nemzetpolitikai konszenzust igénylő területen.

A kedélyes üdvözleteken túl feszült volt a légkör az EMEF marosvásárhelyi tanácskozásán. Az EMNT nehezményezte, hogy az RMDSZ konzultáció nélkül és megítélése szerint rosszul döntött az államfőválasztással kapcsolatos valamennyi fontos kérdésben.

Tőkés László szerint az RMDSZ olcsón szabta meg a ,,liba árát", amikor kormányra lépett. ,,Problematikussá vált az együttműködés, az összefogás folytatása. De azzal a szándékkal ültünk le és álltunk fel az asztaltól, hogy folytatjuk a párbeszédet. Folytatjuk a közös útkeresést, mert vannak olyan nemzeti céljaink, amelyeket nem tudunk elérni, ha külön úton járunk" — hangoztatta Tőkés László.

,,Bár vannak véleménykülönbségek, abban egyetért a két szervezet, hogy keresni kell az együttműködés útjait" — jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke, és közölte, ennek szellemében dolgoznak tovább a két szervezet által létrehozott munkacsoportokban, többek között közösen készítenek elemzést a kisebbségi törvénytervezetről, a tanügyi reform kérdéséről és a decentralizációs problémákról is. Markó úgy értékelte, a két szervezet közötti legnagyobb véleménykülönbség valóban a kormányzati szerepvállalás mentén bontakozott ki, pontosabban annak kapcsán, hogy melyek azok a politikai eszközök, amelyek eredményesek lehetnek a magyar érdekvédelmi politikában. ,,Meggyőződésünk, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalása nemcsak az általános országos célok, hanem a sajá­tos közösségi célkitűzések megvalósításához is hozzájárul, hiszen a közösen kidolgozott kormányprogramban számos, az etnikumközi kapcsolatok javítására vonatkozó célkitűzés szerepel. E tekintetben nem értünk egyet az EMNT-vel, ők ellenzékben szeretnének látni minket, míg meggyőződésem, hogy az erdélyi magyarok túlnyomó többsége támogatja az RMDSZ kormányzati részvételét" — szögezte le Markó.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-01-09: Közélet - x:

Esztelneken új községházát avattak - Iochom István

Tegnap délben nem mindennapos esemény helyszíne volt Esztelnek. A 2006-ban önállósult községben új községházat avattak.
2010-01-09: Közélet - x:

Bíróság elé állítják az ügyészt (Korrupció) - Szekeres Attila

A korrupcióellenes hatóság brassói területi irodája összeállította a vádiratot Kiss Sándor ügyében.