Balettbemutató Sepsiszentgyörgyön 1926-ban — Józsa Lajos

2010. január 12., kedd, Magazin

A városi tanács és a színház igazgatója 1926. december 12-én úgy döntött, felkéri Vígh Ernőt, a társulat népszerű táncos komikusát, hogy nagyvárosi módra helybeli úri gyermekeket tanítson egy kis balettre, amit az egyik operett keretében mutatnának be. Vígh Ernő vállalta a betanítást, december végén és januárban több előadást mutattak be a gyerekek.

1926 szilveszterestéjén az iparosotthon is felkérte a gyermekeket a balett bemutatására. A zsúfolásig megtelt terem többszöri tapssal jutalmazta a fellépést.

Az előadáson szereplő gyermekek nevét rövid jegyzőkönyvbe is foglalták: Berger Palika, Berger Zolika, Berkovits Ibolya, Bernáth Mártuska, Crişan Já­noska, Crişan Puju, Duduc Adrien, Fogler Johanna, Gáspár Kató, Kun Ivánka, Mandel Ernőke, Moszkovics Mancika, Moszkovics Józsika, Nagy Gabika, Neumann Évike, Radu Babuci, Tana Álmi, Tana Zolti, Tankó Béluska, Vakár Évike, Vakár Ádámka és Zentai Editke.

A felsorolt nevek között egy régi ismerősömé is szerepel: Berger Pálé, akit a hetvenes években ismertem meg. Az akkor már idős mérnökember rendkívül művelt, irodalomszerető és írogató egyénisége volt a városnak. Önéletírását kéziratban olvastam, sajnos, nyomtatásban nem jelent meg soha.

Berger Pál a kilencvenes évek elején hunyt el. Emlékét baráti társaságunk kegyelettel őrzi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-12: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, testvér és jó rokon, a zaláni születésű sepsiszentgyörgyi
id. BÖJTE ISTVÁN
életének 62. évében türelemmel viselt betegség után 2010. január 10-én elhunyt.
Temetése január 13-án, szerdán 15 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4229540
2010-01-12: Magazin - x:

Dálnoki Miklós Béla (1890—1948) (Mementó) — Kisgyörgy Zoltán

Százhúsz évvel ezelőtt született ősi lófő dálnoki székely családban. Ősei 1635-ben már Dálnokban lustrálnak. Katonatiszt, vezérezredes, politikus, miniszterelnök lett. A kőszegi katonai reáliskola után végezte el a Ludovika Akadémiát. 1910-ben avatták hadnaggyá, fiatalon ott volt az első világháború harcterein.