Prostitúció a régi Sepsiszentgyörgyön — József Álmos

2010. január 13., szerda, Magazin

A 19. század folyamán a prostitúció jelenségének jogszabályokkal való rögzítése, valamint a bordélyházak intézményesítése révén kötelezővé tett rendszeres orvosi ellenőrzés mindkét fél számára (szolgáltató és ,,fogyasztó") biztonságosabbá vált a kor akkori rettegett betegségének, a szifilisznek megelőzése és terjedésének korlátozása. Ily módon és az egyre hatékonyabb gyógyszerek, majd az antibiotikumok felfedezésének következtében sikerült elszigetelt jelenséggé sorvasztani e félelmetes kórt.

Jelen írásunk a 19. század végi, 20. század eleji háromszéki sajtó és levéltári dokumentumok alapján pró­bálja érzékeltetni a lakosság egyes rétegeit állandóan veszélyeztető szifilisz (már-már archaikus magyar megnevezéssel: bulyasenyv) terjedése és fő táptalaja — a prostitúció — jelenségét és a kordában tartására tett kísérleteket.

Tudomást szerezhetünk arról, hogy 1830-ban vizsgá­latot indí­tottak egy 75 éves asszony és egy férfi ellen, akik több férfit kezeltek kü­lönbö­ző gyógyfü­vekkel, de higannyal is, s ez utóbbi mérgező volta miatt tudó­dott ki az ügy. A higany illetéktelen kezekbe juttatá­sa miatt a gyógyszerészt is felelősségre vonták, s a higannyal való gyó­gyí­tást betiltották. 1840-ben Há­romszék főkirálybírájának a Guberniumtól kapott levelé­ben ezeket olvashatjuk: ,,… az emberi nemet sorvasztó mérgé­vel ké­ső ivadé­kokra is a bulyasenyv hazánknak csaknem minden ré­szé­ben lappangó mérge által a lakosokat ostromolja és pusztítja… Meghagyatik urasá­godnak, hogy a kormányzás alá tartozó szé­kekben a földbirtokosokat szó­lítsa fel arra, hogy mind a hazai, mind az egész hazai nép biztosí­tá­sá­ra akár pénzbeli, akár az építkezésben megkívántatott kegyes adomá­nyok által egyazon szék bulyasenyvesei szá­má­ra épí­tendő kórház létrehozá­sát lelkesen segí­teni törekedjenek…"

Dr. Wissiák Antal szé­ki tiszti főorvos 1863-ban levélben inti a taná­csot, hogy ,,a bulyasenyv megakadá­lyozá­sá­ra a gyanús szemé­lyeket minden 8—14 napban orvosi vizsgá­lat alá vetni szokták és a Rendőrségnél felvigyá­zat alatt szokták tartani… A vá­ros ré­szé­ről egy, fizetéssel ellá­tott orvosnak felállí­tá­sa elkerülhetetlenül szüksé­ges." Egy 1869-ből származó kimutatásból adatokat tudunk meg ,,a vá­rosban levő kéjhölgyeknek és a kórházban bujakó­ros nők szá­má­ra ké­szen álló kórhá­zi ágyak szá­má­ról." (60 ágyból 16-ot e betegségben szenvedők ré­szé­re tartanak fenn.) A kezelés, illetve a gyógyulás folyamatá­ról a kórház kö­teles volt jelentést tenni. Egy 1856-ban kiadott tá­jé­koztató­ban olvashatjuk, hogy Balogh Rozá­lia ,,kerengé­sé­ben megszokott erkölcstelensé­ge kö­vetkezté­ben történt bujasenyv betegsé­gé­ből az itteni kórházban kigyó­gyíttatott, de helyben tartózkodásra és felügyeletre kö­teleztetik."

A betegség terjedé­sé­ben a főszerepet a prostitú­ció játssza. Mint jellemezni szokták, a legősibb mesterség vá­rosunkat sem kerülte el, s szá­mos utalást talá­lunk a prostituáltak állandó felügyeleté­ről, nyilvántartá­sá­ról, tevé­kenysé­güknek intézmé­nyesí­tett keretek kö­zé szorí­tá­sá­ról. Talán ma már nem kö­vetünk el tapintatlansá­got, ha érdekességként közzé tesszük a 130 évvel ezelőtti szentgyörgyi kéjhölgyek nevét: Papp Kati, Falka Trézsi, Falka Rá­ki, Pulugor Mari, valamint a titokban ké­jelgő Pandula Ida és Vorschlag Anna.

A közerkölcsöt sértő magatartás miatt esetenként a vá­rosi tanács is kihallgatta a vétkezőket: 1864-ben egy szentgyörgyi mesterlegény — akire rá­varrta magát egy ké­tes hí­rű szovátai nő — keserűen fakad ki, miután tolvajlá­son fogott élettársa felől érdeklődik az egyik tanácstag: ,,Kurva mindenütt van elég, nem kell azért Szovátára menni." 1854-ben a taná­csi jegyzőkönyvíró így jellemez egy kikapós felesé­get: ,,Az urát megbetsülte, de olykor-olykor má­sokkal szemben szerető nyá­jassággal viseltetett."

,,Fekete István atyámfia bépanaszoltatott azért, hogy a korcsomában egy becstelen kurvával becstelenkedett egymás után kétszer, mely béli csúfos cselekedetéért büntetésül 3 rénes forintot fizessen határoztatott." (A sepsiszentgyörgyi csizmadiacéh 1830. január 30-án tartott félévi céhgyűlésének jegyzőkönyvéből)

Adatokkal rendelkezünk bordélyhá­zak (kurvatanyák — amint egy 1851-es iratban felfedeztük) lé­tezé­sé­ről és azok műkö­dé­sé­ről. 1886-ban Kulcsár Zsó­fia nyit bordélyhá­zat, és alkalmaz ,,víg elejű nőszemé­lyeket". Grosz Antal 1897-ben felesé­gül veszi Kulcsár Zsó­fiát, és átveszi az intézmény irá­nyí­tá­sát. Még ugyanabban az évben a rendőrséghez folyamodik a vendéglőkben és szállodákban női kiszolgá­ló személyzet alkalmazá­sá­nak megtiltásáért. Ké­ri a rendőrkapitányt a legszigorúbb rendelet kiadá­sá­ra ,,a titkos ké­jelgés eltiltá­sa tárgyá­ban" s a kihá­gást elkö­vetők megbünteté­sé­re. 1900-ban Grosz új bordélyház épí­té­si engedé­lyé­ért folyamodik a Belső Libócz (a Gróf Mikó Imre utca) utcá­ban, ké­ré­sét az utca nagy forgalma miatt elutasítják. Ké­sőbb a Rá­kó­czi György és Bethlen Gá­bor utca sarkán (ma Martinovics Ignác és Kőrö­si Csoma Sándor) szeretne építkezni, de beadvá­nyát ismét ejtik azzal érvelve, hogy egyrészt főutcák, másrészt pedig a leendő elemi iskola (ma művé­szeti lí­ceum) szomszédsá­gá­ban lenne. Arra nézve, hogy vé­gül is sikeres volt-e pró­bálkozá­suk, nem találtunk adatot.

Az első világhá­ború ínsé­ges viszonyai kö­zepette is virágzott a prostitú­ció. A szállókba és vendéglőkbe lá­togató idegeneket az üzletvezetők készsé­gesen segí­tették vá­gyaik kielé­gí­té­sé­ben. A há­ború utá­ni évek egyik örömtanyá­ja a mai Kossuth Lajos és Kőrö­si Csoma Sándor utca sarkán álló házban volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Megrendülten, mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szerető férj, édesapa, nagytata, rokon, ismerős, jó szomszéd, a kisbaconi
ZSIGMOND LÁSZLÓ
nyugalmazott tanító
életének 75., házasságának 51. évében 2010. január 12-én rövid szenvedés után elhunyt.
Temetése 2010. január 14-én 13 órától lesz a családi háztól.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4447
2010-01-13: Magazin - x:

Nadrágtalan nap

Nadrág nélkül a New York-i metróban
A hideg ellenére több ezren vetkőztek neki a tömegközlekedésnek vasárnap az északi féltekén, hogy immár régi hagyománynak eleget téve bugyiban és alsógatyában utazzanak. A mozgalom 2002-ben indult New Yorkban, de akkor még csak heten gatyásodtak le a metrón.