A szakorvos válaszolTudnivalók az új típusú influenzáról — Fekete Réka

2010. január 14., csütörtök, Család

Amíg a korábbi esztendők felső légúti megbetegedéseiről ritkán igazolódott be, hogy grippevírus okozza, Háromszéken például nem is volt ilyen eset, addig a H1N1 vírust Kovászna megyében kilencven megvizsgált garatváladékból huszonnyolc esetben mutatták ki, egy páciens pedig belehalt a betegség szövődményeibe. A kór lefolyásáról, megelőzési lehetőségéről dr. Kováts Istvánt, a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház felnőtt-fertőzőosztályának főorvosát kérdeztük.

— Miben tér el a H1N1 vírus okozta szimptóma a többi grippevírusétól, és melyek a biztos tünetek?

— Ez a vírus amiatt agresszívebb a többinél, mert nem vagyunk védettek ellene, még nem fordult elő, tehát a lakosságban nem volt, ahogyan kialakuljon a védettség. Egy olyan vírusról van szó, amely új típusú megbetegedést okoz az eddigi, grippét okozó vírusok mellett. A súlyossága abban áll, hogy könnyen terjed, minden szervezetet, még az egészségeset is megtámadhatja, és adott esetben olyan lefolyása lehet ennek a megbetegedésnek, amely percek, órák, napok alatt nagyon súlyos állapotot idéz elő. A legnagyobb fogékonysága a tüdőnek, a felső légutaknak van ezzel a vírussal szemben, és a tüdőben okoz olyan elváltozásokat, amelyek visszafordíthatatlan folyamattá alakulhatnak.

— Csak a krónikus betegek, illetve a legyengült szervezetűek esetében okozhat szövődményeket?

— Minden szervezetet érinthet, de vannak, akik bizonyos krónikus megbetegedések miatt nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ezek között találhatóak a bármilyen krónikus betegségben szenvedők, asztmások, nagy dohányosok, cukorbetegek, szívbetegek, túlsúlyosak, illetve bármilyen más típusú immunodeprimált betegségük van, esetleg olyan gyógyszereket szednek, amelyek az immunrendszert befolyásolják. A fiatalabb korosztály jobban exponált erre a betegségre. Az egészséges embereket is érinti a megbetegedés, és előfordulhat egy olyan immunreakció, hogy túlreagálja a szervezet a vírussal való küzdelmet, és ez a hiperrerakció adott esetben végzetes kimenetelt okozhat.

— Hogyan különböztethető meg ez a betegség a többi influenzától?

— Sajnos, mint minden megbetegedésnél, nem lehet egy klasszikus tünetcsoportra szorítkozni, de azért ez is lázzal, torokfájással, köhögéssel, általános rossz közérzettel, izomfájdalommal jár, de ezekből nem muszáj mindeniknek jelen lennie. Az a helyes magatartás, hogy akinél nem túl súlyos egy hűlés, nem megy orvoshoz amiatt, hogy kerülje a beteg közegben való tartózkodást, tehát jó az otthoni izolálás, de az orvossal legalább telefonon meg kell beszélni az esetet és a kezelés módját. Fontos megjegyezni, hogy nem minden fertőzött beteg igényel speciális kezelést. Előfordulhat, hogy olyan enyhe lefolyású a betegség, hogy az illető szinte észre sem veszi. Ellenben, ha állapota súlyos, és beutalják a kórházba, olyan kezelést kap, mely külső patikákból vásárolt gyógyszerekkel nem biztosítható. Nekünk van olyan antivirális gyógyszerünk, amivel csak a fertőzőosztályokon kezelünk.

— Mi a helyzet a védőoltással?

— Az oltás nagyon hasznos. A Cantacuzino-intézet által gyártott oltóanyag nagyon jó minőségű, ami egy fragmentált inaktivált vírusrészből áll, tehát nem élő vírus, ami azt jelenti, hogy a készítmény mellékhatásai nagyon ritkák. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az egyedüli biztos megelőzési mód az oltás, ráadásul ez az első olyan pandémia a világon, amire van védőoltás.

— Aki mégsem kívánja beoltatni magát, hogyan védekezhet?

— A speciális oltóanyag mellett a szezonális oltás is javallott, amit be lehet adni akár néhány nap eltéréssel is. Az immunrendszer és az egészségügyi állapot megőrzésére javasoljuk a racionális táplálkozást, zöldség, gyümölcs, megfelelő fehérje fogyasztását, vitamindús táplálkozást, valamint elhagyni a dohányzást vagy kevesebbet cigarettázni, a cukorbetegek pedig ellenőrizzék vércukorszintjüket, hogy egyensúlyi állapotban legyenek, és kerülni kell a tömeget, és persze jó, ha vitaminokat szednek. Ha valaki mégis megbetegszik, lázas állapotba kerül, annak orvoshoz kell fordulnia.

— Mi történik, ha valaki tudta nélkül átesik ezen a vírusfertőzésen? Akkor is oltani kell?

— Aki átesik ezen a betegségen, az ugyanezt nem kapja meg, mert természetes védettség alakul ki, ellentestek alakulnak ki a szervezetében. Ugyanez történik egy lassúbb folyamat révén az oltás esetében is. Mint a többi vírus elleni oltóanyag esetében, ellentesteket termel, és szükség van legalább két hétre, hogy a védettség kialakuljon. A vakcina a szervezet immunrendszerét kényszeríti, hogy ellentesteket termeljen az adott vírus ellen.

— Fel van-e készülve a megye arra, ha beütne egy, a jelenleginél nagyobb járvány?

— A megye nagyon jól fel van készülve erre a pandémiára mind a szervezettség, mind a fertőzőosztály férőhelyei, illetve a kezeléshez szükséges gyógyszerek szempontjából. A létező hálózat sokkal nagyobb számú beteget is el tud látni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-14: Sport - x:

Sportvilág

* Ungvári Miklós sérülése miatt csak öt magyar cselgáncsozó indul a cselgáncs Világkupa csúcseseményének számító Mesterek Tornáján, amelyre hét végén kerül sor a dél-koreai Szuvonban.
2010-01-14: Család - x:

Négy csésze tej és napfény

A D-vitamin megfelelő mennyisége segít megelőzni számos betegséget, így a fertőzéseket, a diabéteszt és a rák néhány típusát. Arról még vitatkoznak a szakemberek, hogy pontosan mekkora dózis D-vitaminra van szüksége egy gyereknek vagy felnőttnek, az amerikai Orvosi Intézet várhatóan idén teszi közzé állásfoglalását a kérdésben.