Szűkös büdzsé, visszafogott ígéretek — Farcádi Botond

2010. január 14., csütörtök, Közélet

A tavalyihoz képest mintegy harminc százalékkal kisebb a fejlesztési minisztérium költségvetése, emiatt is visszafogottabbak a bukaresti kormány képviselői a háromszéki fejlesztési tervek finanszírozása ügyében, ennek ellenére jó néhány beruházás támogatására ígéretet kaptak a megyebeli vezetők legutóbbi bukaresti látogatásuk során.

Több beruházásnál még mindig adósságai vannak a kormánynak, ezek mielőbbi törlesztését kérte Bukarestben Tamás Sándor, Kovászna Megye Taná­csának elnöke és Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester. Radu Berceanu szállításügyi miniszter a 12-es országút — megyénkben a Kökös—Sepsiszentgyörgy—Sepsibükszád szakasz — korszerűsítésének folytatását ígérte, tavasszal a megyeszékhelyen áthaladó részen elkezdődnek a munkálatok, így az Olt-hidat is megerősítik.

Beindul a 10 000 kilométer megyei és községi út felújítását célzó kormányprogram is, ebben előnyt élveznek azok a projektek, amelyekkel európai uniós alapokra pályáztak az önkormányzatok, ám várólistára kerültek. Ez azt jelenti, hogy nagy az esélye a Kézdivá­sárhely—Sepsibükszád út korszerűsítésének, de Sepsiszentgyörgy néhány központ környéki utcájára is lesz pénz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-01-14: Közélet - x:

Tavasszal kezdődik a kézdimartonosi fürdő felújítása (Év elején a községgazdák, Beszélgetés Dimény Zoltánnal, Bereck polgármesterével) — Iochom István

Gábor Áron szülőfalujában, a közel négyezer lakosú Bereckben múlt esztendőben látványos változások történtek, bővítették a vízhálózatot, parkosítottak, felújították a főtér járdáit, és a szennyvízcsatornát is befejezték. Idénre már csak a derítőállomás megépítése maradt hátra. És ami nagyon fontos, adósság nélkül zárták az évet, az elvégzett munkálatok árát törlesztették. A múlt év eredményeiről, a megvalósításokról és az idei tervekről beszélgettünk a nagyközség első emberével.
2010-01-14: Közélet - x:

A túlélésért — tehetetlenül — Farcádi Botond

Madarat tolláról, országot költségvetéséről — parafrazálhatnánk a szólást a napokban a parlamentben zajló büdzsévita kapcsán. Mert sok mindent elárul a költségvetési törvény arról, hogy mire számíthatunk idén, egyfajta előrejelzés az, melynek függvényében tervezhetnek az önkormányzatok, a vállalkozók, az intézményvezetők vagy akár a közemberek. Hosszú távú elképzelésekre azonban a 2010-es tervezet nem sok esélyt biztosít, alapvetően csak a túlélésre való berendezkedést szentesíti a jogszabály.