Év elején a községgazdák, Beszélgetés Dimény Zoltánnal, Bereck polgármesterévelTavasszal kezdődik a kézdimartonosi fürdő felújítása — Iochom István

2010. január 14., csütörtök, Közélet

Gábor Áron szülőfalujában, a közel négyezer lakosú Bereckben múlt esztendőben látványos változások történtek, bővítették a vízhálózatot, parkosítottak, felújították a főtér járdáit, és a szennyvízcsatornát is befejezték. Idénre már csak a derítőállomás megépítése maradt hátra. És ami nagyon fontos, adósság nélkül zárták az évet, az elvégzett munkálatok árát törlesztették. A múlt év eredményeiről, a megvalósításokról és az idei tervekről beszélgettünk a nagyközség első emberével.

— Véleményem szerint a gazdasági válság ellenére jó évet zártunk, dolgoztunk, és azt hiszem, hogy az eredmények is meglátszanak — magyarázza Dimény Zoltán. Tavaly a lakosság és a cégek adójukat több mint nyolcvan százalékban törlesztették, még onnan is kerül most év elején valami pénz a község kasszájába. Amiket nem lehet behajtani, azok a pénzbüntetések. Hitelt sem vettünk fel, ha egyszer nem muszáj, nem is fogunk kölcsönhöz folyamodni. Ha egy nagyobb hitelt vettünk volna fel, a következő években nem tudnánk fejleszteni a községet, csak az adósságot nyögnénk. El kell mondanom, hogy a környezetvédelmi felügyelőség is adósunk maradt 66 000 lejjel, amit remélhetőleg hamarosan átutalnak a számlánkra, mivel a pályázaton nyert és elvégzett parkosítást a saját pénzünkből fizettük ki.

— A lényeg az, hogy habár még nincs költségvetésünk, nem kezdjük az évet üres zsebbel. A múlt év legfontosabb megvalósításának a csatornázást tartom, hiszen pár méter kivételével a községközpontban befejeztük a munkálatokat. A Rét hídját járhatóvá tettük, de befejezése tavaszra maradt.

ltségvetésünk, nem kezdjük az évet üres zsebbel. A múlt év legfontosabb megvalósításának a csatornázást tartom, hiszen pár méter kivételével a községközpontban befejeztük a munkálatokat. A Rét hídját járhatóvá tettük, de befejezése tavaszra maradt.

— Idei nagyobb terveik?

— Azon kívül, hogy folytatjuk a csatornázást, a legnagyobb munkálat A borvíz útja program keretében a kézdimartonosi fürdő teljes felújítása. Már megtörtént a versenytárgyalás, a kivitelező cég tavasszal lát hozzá. A munkagépek egy része már a helyszínen. A legfontosabb a fürdőhöz vezető út aszfaltozása és a villanyvezetés.

Egyelőre még nem tudom, hogy milyen lesz a helyi költségvetésünk, de a hírek nem kecsegtetőek, a tavalyihoz hasonló nagyságrendű büdzséből kell majd gazdálkodnunk, de nekem az az elvem, hogy csak addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Tavaly megpályáztuk a berecki utcahálózat felújítását — 5,5 km út és 2,5 millió euró —, ezen kívül egy iskola utáni foglalkozás beindítását Ojtozban, valamint községünk egyik látványosságának, az ojtozi széllyukaknak a feltárását és bevonását a turisztikai forgalomba. A közeljövőben a vízvezetéket is bővítenünk kell, hiszen a falu egyes részein kiszáradtak a kutak, ezért a vízhálózatot ki kell terjesztenünk az egész községre. Még ebben a hónapban megrendeljük a kivitelezési terveket. Ugyancsak idén akarjuk átalakítani a Comenius-iskola fűtésrendszerét. Jelenleg gázzal fűtjük, ami rendkívül költséges. A téli hónapokban fűtésre havi 14 000 lejt fizetünk, ezért át fogunk térni a fával való fűtésre, ezzel évente közel 40 000 lejt tudunk majd megtakarítani. Az iskola mellé egy fás kazánházat fogunk felhúzni. A művelődési központ fűtése és fenntartása szintén sokba kerül, évi 1 300 000 lejt fordítunk erre a célra. Idén megünnepeljük a Szent Miklós-templom fennállásának kétszázadik évfordulóját. A falunapok sem maradnak el, kisebb kiadással, de mind a három faluban meg fogjuk szervezni. A fotó- és képzőművészeti alkotótábort ebben az évben is megszervezzük.

ltségvetésünk, nem kezdjük az évet üres zsebbel. A múlt év legfontosabb megvalósításának a csatornázást tartom, hiszen pár méter kivételével a községközpontban befejeztük a munkálatokat. A Rét hídját járhatóvá tettük, de befejezése tavaszra maradt.
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-01-14: Közélet - x:

Elosztották az intézményeket (Megszületett a megyei megállapodás) — Farkas Réka

Az elmúlt húsz évben először a kormánynak alárendelt megyei intézmények több mint 65 százaléka magyar irányítás alá került. A Demokrata-Liberális Párt és az RMDSZ tegnap este befejezte a tárgyalásokat, és aláírták ― országosan elsőként ― az együttműködési megállapodást.
2010-01-14: Közélet - x:

Szűkös büdzsé, visszafogott ígéretek — Farcádi Botond

A tavalyihoz képest mintegy harminc százalékkal kisebb a fejlesztési minisztérium költségvetése, emiatt is visszafogottabbak a bukaresti kormány képviselői a háromszéki fejlesztési tervek finanszírozása ügyében, ennek ellenére jó néhány beruházás támogatására ígéretet kaptak a megyebeli vezetők legutóbbi bukaresti látogatásuk során.