Nagy B. Viktor emlékére — Józsa Lajos

2010. január 16., szombat, Magazin

Egy hónapja, 2009. december 15-én költözött el az árnyékvilágból Nagy B. Viktor. Több mint ötven éve ismertem mint tiszta lelkű, verselgető iparosembert.

Szárazajtán született 1923. augusztus 5-én, de már kéthetes korában a család Sepsiszentgyörgyre költözött. Itt járt iskolába, majd Kiss Miklós szabómesternél tanulta ki a mesterséget. Példamutató mesteremberként erkölcsösségből mindent betartott, és így próbálta tanítani iparostársait, akik tőle tanulták a mesterséget.

Nagy B. Viktor azon munkásemberek közé tartozott, akik nemcsak tisztelték a művészetet, hanem verseket, novellákat is írtak. A hetvenes évek elején, amikor versei jelentek meg a Megyei Tükörben és más romániai magyar lapokban, hétköznapjait így fogalmazta meg: ,,nekem mint munkásembernek mindig van időm magamban verselgetni, gondolataim szabadok, nem mint azoknak, akik szellemi munkát végeznek". Versei és novellái a szülőföld és a természet, az ember együttes dicséretéről és szeretetéről szólnak. Életében megjelent két verseskötete és egy novelláskötetete, a polgári gondolkodású munkásember vallomásai.

2003-ban a város Pro Urbe-díját kapta, amire hátralevő életében büszke volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-16: Magazin - x:

A festő, aki 94 évesen robbant be a művészvilágba

Carmen Herrera 94 éves, és ő a művészvilág legújabb szenzációja. Nagy-Britanniában egyenesen az évtized felfedezettjének kiáltották ki, pedig már hosszú évtizedek óta fest ― korát megelőző stílusban.
2010-01-16: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy a jó feleség, rokon, jó barát, munkatárs, szomszéd,
CSIKI ERZSÉBET
PINTYŐ
(szül. SZÉKELY)
életének 63. évében türelemmel viselt betegség után 2010. január 13-án hirtelen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2010. január 17-én, vasárnap 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a Vártemplom ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés napján 12 órától.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló özvegye
4229694