A festő, aki 94 évesen robbant be a művészvilágba

2010. január 16., szombat, Magazin

Carmen Herrera 94 éves, és ő a művészvilág legújabb szenzációja. Nagy-Britanniában egyenesen az évtized felfedezettjének kiáltották ki, pedig már hosszú évtizedek óta fest ― korát megelőző stílusban.

A művésznőnek soha nem volt kiállítása, képeiért a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) és a londoni Tate Galéria azonban most öt számjegyű összegeket sem rest megadni. ,,Magam sem értem, hogy mi történt hirtelen" ― mondta Carmen Herrera. Az idős alkotó képei olyanok, mintha a jövőből jöttek volna: művészetét egyenes vonalak és legtöbbször csupán két színben készült grafikák jellemzik. Amikor Carmen Herrera belevágott a festészetbe, stílusa mai szemmel nézve forradalmi volt. Az ötvenes években már megalkotta annak az op-artnak az egyes elemeit, amely olyan hatást kelt, mintha az alkotások mozgásban lennének. Maga az op-art csak a hatvanas években lett ismert, Carmen Herrera neve azonban nem tűnik fel az irányzat nagyjai között.

,,Megelőzte korát" ― próbált magyarázatot találni Herrera elhanyagolására, majd hirtelen támadt hírnevére Tony Bechera művész, a 94 éves asszony jó barátja és szomszédja. A férfi szerint Herrerának a háttere sem volt megfelelő: nőként és bevándorlóként különösen nehéz dolga volt. A festőnő ugyanis Kubából származik, ahol tehetős és értelmiségi környezetben nőtt fel. Férjével, egy amerikai születésű angoltanárral 1939-ben költöztek New Yorkba, házasságuk 61 éven át tartott, de gyermekük nem született. Éltek Párizsban is, de végül visszaköltöztek az amerikai nagyvárosba. Herrera mai napig loftjában él (loft: egyterű lakás ― szerk. megj.), mára kerekes székbe kényszerült. Lakásához saját bejáratú ― ősrégi ― felvonó vezet, ha le akar jutni az utcára, magának kell felkurbliznia a liftet. Szemében azonban nevetés csillog, vidámsága meghazudtolja 94 évét.

A hirtelen jött hírnévvel kapcsolatban csak annyit mond: pusztán arra törekedett, hogy azt csinálja, amit igazán akart, vagyis festeni. Alkotásait letisztultságuk miatt leginkább a japán haiku-versekhez szereti hasonlítani. ,,Egyszerűen gyönyörködtet egyenes vonalakat húzni" ― mondja. Lakásában még a bútorok is egyenes vonalban állnak. Ha a takarítónő netán elmozdítaná őket, Herrera visszatolja a bútorokat. ,,Ez egyfajta csendes háború közöttünk" ― jegyezte meg viccesen. Pincéjé­ben mintegy hetven kép pihen, saját bevallása szerint férje halála után meg akart szabadulni tőlük. Az alkotások azonban most 30 és 70 ezer dollár közötti áron kelnek el. Carmen Herrera későn jött sikeréről a The New York Times is beszámolt, méghozzá címlapon. A művésznőnek sorra nyílnak kiállításai, őt azonban csak a festészet érdekli. ,,Szeretnék még néhány képet festeni, mielőtt elmegyek" ― mondta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-16: Magazin - x:

Annamari az Operettszínházban

Az elmúlt hetekben az interneten több hír megjelent arról, hogy az Eurovízió 2010-es hazai döntőjén Dancs Annamari is ott lesz, ugyanis az RTV leközölt egy ötvenes névsort azokkal az előadókkal, akiket javasolnak, hogy Romániát képviseljék Európa legnagyobb popzenei versenyén. Az élvonalbeli sztárok között Annamari neve is szerepelt. A YouTube-on a rajongók montázsokat készítettek az énekesnő legújabb felvételére, az A-ha című számra mint lehetséges versenydalra, a videókat pedig egy hét alatt több ezren töltötték le.
2010-01-16: Magazin - x:

Nagy B. Viktor emlékére — Józsa Lajos

Egy hónapja, 2009. december 15-én költözött el az árnyékvilágból Nagy B. Viktor. Több mint ötven éve ismertem mint tiszta lelkű, verselgető iparosembert.