Röviden — Farcádi Botond

2010. január 19., kedd, Világfigyelő

Pozsonyban a Velencei Bizottság

A szlovákiai államnyelvtörvény ügyében tájékozódik a Velencei Bizottság, amelynek küldöttsége tegnap Pozsonyban kezdett tisztázó jellegű beszélgetéseket a nemzeti kisebbségek, a civil szervezetek és az állami szervek képviselőivel.

Viliam Figusch, az Európa Tanács pozsonyi tájékoztató irodájának igazgatója elmondta: a küldöttség az ellentmondásos nyelvtörvényről alkotott politikai és lakossági, civil véleményekre kíváncsi. „Bár tekintélyes intézménnyel állunk szemben, véleménye csupán javaslat jellegű" — jegyezte meg Figusch. A Velencei Bizottságot, amely a strasbourgi székhelyű Európa Tanács független jogi szakértőkből álló testülete, még szeptemberben Szlovákia kérte fel szakvélemény elkészítésére az államnyelvtörvényről.

Százhúszmillió eurós gyorssegély Haitinak

Több mint 120 millió euró gyorssegélyt nyújt az Európai Unió a múlt héten pusztító erejű földrengés által sújtott Haitinak — közölte tegnap Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Brüsszelben rendkívüli tanácskozást tartottak az EU-országok segélyügyi és fejlesztési kérdésekben illetékes miniszterei, hogy összehangolják a karibi szigetország gyors megsegítésének teendőit. Az Élelmezési Világprogram közlése szerint több mint százezer adag, egy hétre elegendő élelmiszercsomagot osztottak szét eddig Haitin a földrengés károsultjai között. Az ENSZ főtitkára közben további 3500 kéksisakos Haitira küldését kérte a Biztonsági Tanácstól. Jelenleg tizenegyezer ENSZ-katona állomásozik a szigetországban. A tagállamok összesen 92 millió euróra tettek felajánlást, ebből Magyarország százezer eurót vállalt. Ezt az összeget kiegészítették 30 millióval az Európai Bizottság forrásaiból, így 122 millió euró az azonnali uniós támogatás összege. Ezen felül további százmillió eurót szán az EU arra, hogy segítse Haitin az alapvető infrastruktúra helyreállítását. A szigetországban — amelynek kormánya szükségállapotot hirdetett — eddig hetvenezer halottat temettek el tömegsírokba.

Együttes német—izraeli kormányülés

Csaknem hatvanöt évvel a II. világháború befejeződése után — a megbékélés újabb jeleként — együttes ülést kezdett tegnap Berlinben a német és az izraeli kabinet. Közös kormányülésre első ízben kerül sor német földön. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hat minisztere társaságában érkezett Berlinbe. A látogatás bővelkedik a két ország közötti megbékélésre utaló jelképes eseményekben is, így a német kancellár és az izraeli kormányfő közösen keresi fel a nácik által meggyilkolt európai zsidók emlékművét, a Berlin központjában lévő holokauszt-emlékművet.

Elhunyt Fekete Gyula író

Elhunyt 88 esztendős korában Fekete Gyula író, szociográfus, újságíró, a Magyar Írószövetség Örökös Tagja. Fekete Gyula 1922-ben született Mezőkeresztesen, 1942-től a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közgazdasági karának hallgatója volt. 1956-ban a Magyar Írószövetség prózai szakosztályának titkára lett; decemberben letartóztatták, 1957-ben szabadult. 1965-ben a Budapest folyóirat szerkesztője lett. 1966-ban kezdte Egy korty tenger című rádiós sorozatát. A nyolcvanas években volt a Magyar Írószövetség alelnöke, 1988-ban a Hitel szerkesztőségének munkatársa lett. 2004 óta a Százak Tanácsa közhasznú egyesület alapító elnöke. Háromszor kapott József Attila-díjat, 1991-ben 1956-os Emlékéremmel, 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2009-ben Prima-díjjal tüntették ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-01-19: Világfigyelő - x:

Magyar tükör — Bogdán László

Hat nap után végre megszületett a régen várt megállapodás a BKV tizennégy sztrájkoló szakszervezete és a vállalat vezetősége között. A megállapodásban szerepel a sokat vitatott 45 000 forintos karácsonyi étkezési juttatás, az ún. ,,pulykapénz" is, viszont a havi étkezési jegy az eddigi 8000 forintról 6000-re csökkent.
2010-01-20: Múltidéző - x:

A gazdálkodó tanítóember (Hamar Endre, 1877—1968) - Bakk Pál

Hamar Endre és felesége
A Hamar család gyökerei közel négy évszázadra nyúlnak vissza. A kézdiszéki hadköteles székelyek 1635. október 19-én készült összeírásában Futásfalván találjuk Hamar György, Hamar Imre és Hamar Ferenc nevét. (Székely Oklevéltár. Új sorozat. Kolozsvár, 1999, V. kötet.)