Hamar Endre, 1877—1968A gazdálkodó tanítóember - Bakk Pál

2010. január 20., szerda, Múltidéző

Hamar Endre és felesége

A Hamar család gyökerei közel négy évszázadra nyúlnak vissza. A kézdiszéki hadköteles székelyek 1635. október 19-én készült összeírásában Futásfalván találjuk Hamar György, Hamar Imre és Hamar Ferenc nevét. (Székely Oklevéltár. Új sorozat. Kolozsvár, 1999, V. kötet.)

A fenti családok egyikéből származott Hamar Endre, aki Csíksomlyón szerzett tanítói oklevelet. Kinevezését 1897-ben a Háromszék megyei Szentkatolna katolikus felekezeti iskolájához kapta, ahol nyugalomba vonulásáig tanított. Itt alapított családot, Zsigmond Annát, a brassói Zsigmond György tanár húgát vette nőül. Há­zasságukból két gyermek született, Erzsébet és Ella, mindketten tisztviselők lettek. Részt vett az első világháborúban, majd orosz hadifogságba került, ahol elsajátította az orosz nyelvet.

A fogságból hazakerülve az oktató-nevelő munkán kívül széles körű társadalmi tevékenységbe kezdett Szentkatolnán. A két világháború közötti nehéz kisebbségi sorban élő falusiak gazdasági életének javításán fáradozott. A községháza kertjében gyümölcsfaiskolát létesített, nemesítéssel foglalkozott, hogy a falu lakosságát minőségi gyümölcsfákkal láthassa el. Kezdemé­nyezte a selyemhernyó-tenyésztést a kisgazdák jövedelemkiegészítése céljából, a templom előtti pázsitot eperfákkal ültette be. Felkarolta a kosárfonást, fajcsigolya-ültetvényt létesített, és kosárfonó-tanfolyamokat szervezett, ahol a szokásos, gazdasági szükségleteket szolgáló kosarak készítésén kívül díszkosárfonást is tanított az ifjaknak.

Időközben a nyugalomba vonult Bardocz Mihály tanítótól átvette a helybeli gazdakör vezetését, amelynek tevékenységébe más falusi értelmiségieket is bevont. Számot vetve azzal, hogy Szentkatolnán a 20. század elején létesült magánbálterem működött, s hogy a gazdaköri székház is időközben más szerepet kapott, egy új gazdaköri székház építését tűzte ki célul. A gazdák vállalták, hogy épületfával és önkéntes munkával hozzájárulnak a terv kivitelezéséhez. Hamar Endre, valamint Bakk László és Kovács Ágoston ismertette az építendő székház tervét a nagybirtokos és mintagazdasággal rendelkező dr. Sinkovits Ottóval, akit sikerült maguk mellé állítaniuk. Sinkovits a falu központi részén lévő telkét ajándékozta a gazdakörnek, hogy ne községi tulajdonban lévő, hanem magánterületre épüljön a székház. 1934-ben az új gazdaköri székház felépült, a hozzájárulók neve az épület gerendáiba vésve a mai napig megmaradt. A székház egyik kisebb termében 1935-ben Hamar Endre és előbb említett munkatársai megalapították a Hangya fogyasztási szövetkezetet. Az 1948-as államosítás után a gazdaköri székházban — mivel 1945 után maga a szervezet is megszűnt — a falu művelődési háza kapott helyet, s működik itt mind a mai napig.

1934-ben Hamar Endre ugyan nyugalomba vonult, de továbbra is részt vállalt a falu társadalmi-gazdasági életének alakításában, 1948-tól 1954-ig pedig, amikor az általános iskolákba szovjet nyomásra bevezették az orosz nyelv kötelező oktatását, őt bízták meg az orosz nyelv tanításával Szentkatolnán.

A választott faluját önzetlenül szolgáló, köztiszteletnek örvendő Hamar Endre 1968-ban hunyt el. Sírja a szentkatolnai temetőben található.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-01-19: Világfigyelő - x:

Röviden — Farcádi Botond

Pozsonyban a Velencei Bizottság
A szlovákiai államnyelvtörvény ügyében tájékozódik a Velencei Bizottság, amelynek küldöttsége tegnap Pozsonyban kezdett tisztázó jellegű beszélgetéseket a nemzeti kisebbségek, a civil szervezetek és az állami szervek képviselőivel.
2010-01-20: Múltidéző - x:

Ismét földre zuhant egy fa - Sylvester Lajos

Zsigmond Laci halálhíre hirtelen, nagy reccsenéssel zuhant a véle egy ágról szakadt emlékeimbe, mint amikor engem kisbaconi nyugdíjas iskolamesterként és gazdaemberként magához rendelt a Fenyőspatak fölötti Szilháttya erdőrészre.