A tavaszi rajtra gondolva - Áros Károly

2010. január 21., csütörtök, Sport
Annak idején, amikor még rangja volt a háromszéki labdarúgásnak, hiszen volt egy B-osztályos csapata (Olt, OSC, MSC, IMASA...), három-négy C-osztályos csapata (minden városnak egy, de némelyiknek kettő is), MB I-es, MB II-es, MB III-as, ifjúsági és serdülőbajnoksága...

...szinte versengtek a csapatok (a divíziósok), hogy melyik kezdi meg hamarább (január első napjaiban) a téli alapozást, hogy aztán időben rátérjen a csapatépítésre, majd a formába hozásra, a megyei szakbizottság (akkor úgy nevezték a mai szövetség elődét) a maga rendjén megpróbálkozott az MB-ben szereplő csapatok oktatóinak továbbképzésével, ugyanígy a játékvezetőknek minden holt idényben továbbképzést hirdetett meg, új jelölteket vizsgáztatott, hogy növelje a játékvezetői testületet... Ma már egészen más szelek fújnak labdarúgóéletünkben, úgymond divíziós csapataink nincsenek, van egy MB I-nek megfelelő IV. ligás és egy MB II-nek megfelelő V. ligás csoportunk, mellettük a két ifjúsági bajnokság. Sajnos, nemcsak a színvonal csökkent, hanem a hozzáállás is alaposan alábbhagyott. — Miért törnénk magunk — hallani az egyesületi vezetőktől, játékosoktól egyaránt —, ezen a szinten ennyi is elég. A kérdés: mennyi ez az ,,ennyi"? Nos, erre a kérdésre kerestük a választ a felső-háromszéki ,,körsétánkon".

Kézdivásárhelyen sértetlen volt mind az edzőpálya, mind a hivatalos játéktér gyepét fedő (ottjártunkkor volt hó) hótakaró. A stadion közelében lakóktól érdeklődve megtudtuk, hogy a KSE még nem kezdte el a szabadtéri felkészülést. — A városban két minifoci-bajnokság is zajlik — így egy ,,szomszéd" —, minden bizonnyal azokban a KSE játékosainak is van szerepe...

Kézdiszentléleken Voloncs Barna elmondta, hogy majd csak január végén kezdi el szabadtéri edzéseit a Perkő. Az idősebb játékosok Perkő néven az egyik kézdivásárhelyi minifoci-bajnokságban szerepelnek, s nem is rosszul. — Hogy lesz-e változás a keretben? — ismételte meg kérdésünket. — Eddig még nem jelezte senki távozási szándékát, mi viszont szeretnénk erősíteni. Hogy kikkel, az ma titok. A keret, mellyel a felkészülést meg akarjuk kezdeni: Bartók Balázs, Péter Attila — kapusok, Bartók Kálmán, Bartók Róbert, Bartha László, Aurel Brânduşoiu, Iacob Csaba, Voloncs István, Kovács István, Kovács Tibor, Horváth Emil, Molnár Zsolt, Sinkler Herbert, Haag Szilveszter, Dóczé Szabolcs, Nagy Barnabás, Marti Barnabás, Bakk Balázs, Makó Csaba. Az edzői teendőket jómagam látom el.

Gelencén a szabadtéri edzések egyelőre váratnak magukra — így Kicsid Béla tudósítónk és a gelencei labdarúgás mozgató­rugója —, de hogy a Nemere játékosait mozgásban tartsák, minifocitornát szerveztek. Az igazi felkészülést február első hetében kezdik el. Egyelőre csak Dobozi Levente jelezte távozási szándékát, de lehet hogy meggondolja magát. Erősíteni akarnak — hogy kivel, kikkel, az titok —, és frissíteni egy-két ifjúsági korosztályú játékossal. Akikre számít a Nemere: Szabó Attila, Dimény Zoltán — kapusok, Audi Szabolcs, Márkos Szilárd, Gáspár Levente, Pap Gábor, Pap Levente, Csulak Attila, Sós Lajos, Constantin Brânduşoiu, Ilyés Olivér, Marius Milos, Miklós Béla, Fábián Domokos, Dobozi Levente, Török Botond, Salamon Zsolt, Mátyás Tihamér, Vajda Attila, Vajda Géza.

Nem valami szívmelengető, de hát ez van, ezzel kell megbarátkozni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-21: Család - x:

Siettetett gyerekek (Az eltűnő gyermekkor nyomában) - 6.

A kisgyermekek mint piaci szereplők
A gyermekek helyzetében bekövetkezett talán legnagyobb jelentőségű változás, hogy korábban társadalmi integrációjuk közvetett volt, szüleik és a nevelésben-oktatásban részt vevő más felnőttek ellenőrizték és kanalizálták a társadalmi hatásokat.
2010-01-21: Sport - x:

Nagy Mózes SK-KSE—Csíkszeredai SC 0—9 (Jégkorong)

(0—0, 0—3, 0—6)
Kézdivásárhely, városi műjégpálya. Mintegy 100 néző.