A Lánchíd története

2010. január 23., szombat, Magazin

Eredeti hídalkatrészek, makett, tervrajzok, vázlatok és korabeli geodéziai műszerek is láthatók a Hídtörténetek — Lánchíd címmel ma Budapesten a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban nyíló kiállításon.

Érdekességeket, kevésbé ismert részleteket mutat be Magyarország első állandó Duna hídjának történetéről a 3—4 hónapon keresztül látogatható tárlat — mondta el az intézmény főigazgatója. Kócziánné Szentpéteri Erzsébet felhívta a figyelmet egy speciális, az eredeti Lánchíd szerkezetét hihetetlen pontossággal bemutató modellre. Európa egyik legszebb modellje 1:200 méretű és rendkívül részletes — tette hozzá. Az érdeklődők eredeti hídalkatrészeket, hídbárcákat, azaz a hídpénz megfizetését igazoló jegyeket, tervrajzokat, vázlatokat, korabeli geodéziai műszereket is láthatnak. A dokumentumokon kívül olyan terveket, vázlatokat, elképzeléseket is megtekinthetnek az érdeklődők, amelyeket magyar és külföldi szakemberek javasoltak a Lánchíd alternatívájaként. Szinte az összes kiállított tárgyhoz, dokumentumhoz, képhez fűződik egy-egy anekdota, amely a Lánchíd építéséből vagy a későbbi korokból maradt ránk, de a Széchenyi-hagyatékból előkerült két gúnyverset is elolvashatja a látogató, melyek a ,,legnagyobb magyaron" élcelődnek a Lánchíd építése miatt. A tárlaton a látogatók megtekinthetik a Hídember című filmnek azt a részét is, amikor a híd építésekor egy láncszakasz leszakadt, és több embert, köztük Széchenyit is a Dunába sodort.

A tárlat egyben a Széchenyi-emlékév megnyitója is: gróf Széchenyi István 1860-ban hunyt el, életművének sarkalatos pontja a Lánchíd, amellyel 1832-től egészen 1848-ig naponta foglalkozott. A híd nemcsak műszaki mestermű, hanem a közteherviselés jelképe, hiszen a hídpénz fizetése alól senki sem kapott mentességet. A Hídtörténetek — Lánchíd című tárlat egy olyan sorozat kezdete, amellyel a budapesti Duna-hidakat mutatja be a múzeum. A jelenlegi kiállítás várhatóan április végéig látogatható.

A kiállításhoz kapcsolódva múzeumpedagó­giai foglalkozásokra várják a családokat minden vasárnap. A résztvevők felépíthetik a Lánchíd makettjét tésztából és gyöngyből, felfedezhetik a különbségeket a Lánchíd és londoni testvérhídja között, kvízkérdésekre válaszolhatnak a Lánchíd történetéből, de színezhetnek a Lánchíd oroszlánjait és Buda látképét ábrázoló képeket is. A családi programokat vasárnaponként 11—13 óra között tartják, és érvényes múzeumi belépővel látogathatók.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-22: Közélet - x:

Új tisztségviselők Kommandón

A községházán múlt héten iktatták be az új jegyzőt, aki Berszán Gabriella nyugdíjba vonulása után pályázta meg az üresen maradt állást.
2010-01-23: Magazin - x:

Elmaradt a születésnapi konyak

Edgar Allan Poe baltimore-i sírjáról elmaradt a konyak, amely eddig minden évben az író születésnapjának hajnalán került ajándékként oda ismeretlen csodálójától. Poe századik születésnapja, 1949. január 19. óta minden évben valaki három szál rózsát és egy üveg francia konyakot helyezett el az író sírján.