Megfosztották díjától a természetfotóst

2010. január 26., kedd, Magazin

Megfosztották első helyezésétől a szervezők az Év természetfotósa verseny legutóbbi nyertesét, mert a képén megörökített ugró farkasról kiderült, hogy idomított állat. A nagy tekintélyű verseny bírái a lefolytatott vizsgálat után döntöttek úgy, hogy a spanyol José Luis Rodrigueztől visszavonják a díjat.

A londoni Természettudomá­nyi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által közösen kiírt éves fotópályázatra benyújtott mű egy farkast ábrázol, amely éppen egy fakerítés felett ugrik át. A szakértői zsűri 43 000 beérkezett fotó közül nyilvánította győztesnek Rodriguez munkáját. A képhez mellékelt leírásban az szerepel, hogy a spanyol fotós ,,hetekig állt lesben" egy használaton kívüli karám mellett várva, hogy az általa kihelyezett csalira — egy jókora húsdarabra — a környéken kószáló farkas rátaláljon. Rodriguez azt a pillanatot kapta le, amikor a farkas a karám kerítését elegáns mozdulattal átugorva végre rávetette magát a csalihúsra.

Az októberi eredményhirdetés után megkérdőjelezték a fotó hitelességét. Louise Emerson, a verseny szóvivője elmondta, hogy a zsűri vizsgálódása után arra a következtetésre jutott, hogy a farkas valószínűleg ,,állatmodell, melyet fényképészeti célokra lehet bérelni". Emerson közölte, Rodriguez tagadja, hogy ilyen farkast használt volna. A verseny szabályai szerint a fogságban tartott állatok szerepeltetését be kell jelenteniük a fotósoknak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-26: Magazin - x:

Kólával működő telefon

Kólával tölthető, környezetbarát mobiltelefon-akkumulátort tervezett egy londoni egyetemista, aki szerint ötlete azért nem keltette fel a gyártók érdeklődését, mert az ilyen eszközöket túl futurisztikusnak találják.
2010-01-26: Magazin - x:

Fényképezőgép-alkatrész a Déli-sarkon

Egy híres ausztrál fényképész százéves készülékének alkatrészét találhatták meg kutatók az Antarktiszon. Az 1962-ben elhunyt James ,,Frank" Hurley hivatalos fotográfusa volt az 1911—14-es ausztrál antarktiszi expedíciónak, melyet az ország legnevesebb sarkkutatója, Sir Douglas Mawson vezetett. Szintén Hurley volt a hivatalos fényképésze az ausztrál hadseregnek mindkét világháborúban.