Fényképezőgép-alkatrész a Déli-sarkon

2010. január 26., kedd, Magazin

Egy híres ausztrál fényképész százéves készülékének alkatrészét találhatták meg kutatók az Antarktiszon. Az 1962-ben elhunyt James ,,Frank" Hurley hivatalos fotográfusa volt az 1911—14-es ausztrál antarktiszi expedíciónak, melyet az ország legnevesebb sarkkutatója, Sir Douglas Mawson vezetett. Szintén Hurley volt a hivatalos fényképésze az ausztrál hadseregnek mindkét világháborúban.

A mostani Antarktisz-expedíció a Mawson-csapat Denison-foknál felállított fakunyhóit próbálta helyreállítani. Eközben bukkantak rá egy Newman and Guardia típusú fényképezőgép egyik alkatrészére. A 19. és 20. század fordulójából származó készüléket abban a sötét szobában találták meg, amelyet Hurley a képek előhívására használt. ,,Még nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy Hurley gépének egyik részét találtuk meg, egyelőre a vizsgálatok eredményére várunk. Az azonban biztos, hogy egy Antarktiszon használt, nagyon régi fényképezőgép alkatrészeire bukkantunk, ami önmagában is érdekes lelet" — kommentálta az eseményt Jody Steele régész, az expedíció tagja. Az 1911—14-es kutatócsapat több ilyen típusú készüléket is használt. A most talált alkatrész egyes részeit további vizsgálatokra visszaküldték Ausztrá­liába.

A kutatók újév napján Mawson egypropelleres, egyszemélyes Vickers repülőgépének maradványait is megtalálták a Commonwealth-öbölbeli Denison-foknál. A közel száz éve jégbe fagyott repülőgép volt az első, amely eljutott az Antarktiszra. Igaz, szánhúzó traktorként használták, miután Mawson darabokra törte egy bemutatórepülés során.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-26: Magazin - x:

Megfosztották díjától a természetfotóst

Megfosztották első helyezésétől a szervezők az Év természetfotósa verseny legutóbbi nyertesét, mert a képén megörökített ugró farkasról kiderült, hogy idomított állat. A nagy tekintélyű verseny bírái a lefolytatott vizsgálat után döntöttek úgy, hogy a spanyol José Luis Rodrigueztől visszavonják a díjat.
2010-01-26: Riport - x:

Villa-Byborch — Kisgyörgy Zoltán

Mindenképpen ,,városias" képet mutathatott valamely részében az egykori Bibarcfalva. Legalábbis ha erre utal neve előtt a villa szó. A XIX. század derekán azt írták róla, hogy ,,híres gyógyforrásairól, melyek a falu derekán fakadnak fel, s úgy italra, mint fürdésre használtatnak". Nos, azóta is híres, és az is maradt, nem annyira balneológiai viszonyai miatt, mint a hazai ásványvíziparban elfoglalt helye révén. Nem a borvízipar gondjait, eredményeit kutattuk, de nem lehet e városi alárendeltségű településről beszélni, hogy ne szóljunk a mélyből feltörő áldásáról, amihez részben a lakosság élete kötődött s kötődik most is, s milyen jó volna, ha jeles erdővidéki fürdőként a jövőben is. Nos, ha igaz, hogy a villa kifejezés a mozgalmas fürdőéletre céloz, akkor az, mint távlati lehetőség, bizonyára a lakosságot, Erdővidéket és az olvasót is érdekli.