Kedves társaink, a madarak — Sylvester Lajos

2010. január 27., szerda, Magazin

Dr. Kiss János Botond ornitológus az uzoni vándorsólymos riportunkra reagálva egy kisebb albumra való gyönyörű felvételt villanypostázott a Duna-deltai és bulgáriai vörösnyakú ludak téli szenvedését illusztrálandó. Ezek a szibériai madarak menetrendszerűen a Fekete-tenger térségébe érkeznek, az idén viszont néha a szibériai hidegeket is megszégyenítő fagyok elől Bulgária felé menekülnek, ahol még annyi táplálékot sem találnak, mint nálunk Jurilovca-Sălcioara környékén, ahol a repce- és búzatáblákról itt-ott leseperte a vihar a havat, és élelemhez jutnak.

Ami viszont figyelemre méltó, hogy a bolgárok próbálják táplálékhoz juttatni ezeket a nagy testű madarakat. Kukoricát szórnak a földekre. A kutató viszont megjegyzi, nem biztos, hogy a legyengült madarak zúzája képes ennek a tápláléknak a feldolgozására. Jobb lenne etetésre az ocsú. De hát, istenem, a kombájnos aratás-cséplés korában hol lehet már ocsút kapni?

Mindezt a mi vidékünk ,,madárnyelvére" lefordítva, a rendkívül kemény tél nálunk is próbára teszi az itt telelő vagy telelni hozzánk érkező madarakat. Ezért a madáretetők üzemeltetése nemcsak iskolás és nagyapós hobbi, hanem életmentő segítség kedves és hasznos társainknak, a madaraknak. Ne sajnáljunk tőlük egy marék gabonát vagy egy darabka szalonnát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-27: Magazin - x:

Darkó Jenő (Mementó) — Kisgyörgy Zoltán

Kettős évfordulót ünnepel a dálnoki nyolcosztályos iskola, mert 2005-től felvette a jeles bizantinológus, görög-latin filológus, egyetemi tanár és a Magyar Tudományos Akadémia tagjának (1913) nevét. Darkó Jenő, a falu szülötte 130 évvel ezelőtt született, hetven évvel ezelőtt hunyt el. A család Erdővidékről került Dó­zsa falujába. Dr. Darkó Jenő nagyapjának síremlékét most is gondozza a hálás utókor.
2010-01-27: Magazin - x:

Nem divathóbort a téli kutyaruha

Nemcsak a trendkövetés miatt kell meleg ruhát és strapabíró cipőt húzni télen a négylábú kedvencekre, hanem azért is, mert a nagy hideg éppúgy komoly veszélyt jelent az állatokra, mint az emberekre. A lakásban vagy szabadban tartott négylábúak mellett a kóbor kutyák és a táplálék után kutató madarak is segítségre szorulnak a zord időben — figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület.