MementóDarkó Jenő — Kisgyörgy Zoltán

2010. január 27., szerda, Magazin

Kettős évfordulót ünnepel a dálnoki nyolcosztályos iskola, mert 2005-től felvette a jeles bizantinológus, görög-latin filológus, egyetemi tanár és a Magyar Tudományos Akadémia tagjának (1913) nevét. Darkó Jenő, a falu szülötte 130 évvel ezelőtt született, hetven évvel ezelőtt hunyt el. A család Erdővidékről került Dó­zsa falujába. Dr. Darkó Jenő nagyapjának síremlékét most is gondozza a hálás utókor.

Tanulmányait a sepsiszentgyörgyi Szé­kely Mikó Kollégiumban kezdte, Budapesten, majd Münchenen folytatta. Előbb Pápán, majd Debrecenben volt egyetemi tanár, az egyetem rektora. Mint a helybeli Szé­kely Társaság tagja, alapító szerkesztője volt az ott megjelenő Hargitaváralja című folyóiratnak, amelyről ritkán tesznek említést, holott ez a lap tudósította olvasóit az erdélyi magyarság két világháború közötti helyzetéről, az interbellum Romániájának nacionalista túlkapásairól. Darkó a nyelvészet mellett történelemmel is foglalkozott. Egyetlen munkáját említjük a sok közül: Beszéd Erdélyért — A romániai magyar kisebbség kulturális helyzete (1929, 1938). Olyan bizánci forrásokat kutatott, amelyek foglalkoztak a magyarok történetével. Számtalan bolgár, szerb, horvát, szlovén kitüntetés birtokosa volt. 1940-ben hunyt el Debrecenben. Utódai Magyarországon élnek. A dálnoki iskolán álló emléktáblán Vetró András fém domborműve látható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-27: Magazin - x:

Fényképészek névjegye (A régi Sepsiszentgyörgy) — József Álmos

Sepsiszentgyörgy képes krónikájában több helyen is részletesen ismertettem és méltattam városunk nevesebb fényképészeinek munkásságát. A városkép változásaira a minden- és ünnepnapi élet történéseire érzékenyen reagáló mestereknek köszönhetően tudunk ma képet alkotni az ötven, száz évvel ezelőtti Sepsiszentgyörgy arculatáról.
2010-01-27: Magazin - x:

Kedves társaink, a madarak — Sylvester Lajos

Dr. Kiss János Botond ornitológus az uzoni vándorsólymos riportunkra reagálva egy kisebb albumra való gyönyörű felvételt villanypostázott a Duna-deltai és bulgáriai vörösnyakú ludak téli szenvedését illusztrálandó. Ezek a szibériai madarak menetrendszerűen a Fekete-tenger térségébe érkeznek, az idén viszont néha a szibériai hidegeket is megszégyenítő fagyok elől Bulgária felé menekülnek, ahol még annyi táplálékot sem találnak, mint nálunk Jurilovca-Sălcioara környékén, ahol a repce- és búzatáblákról itt-ott leseperte a vihar a havat, és élelemhez jutnak.