Költséges tisztogatás - Farkas Réka

2010. január 28., csütörtök, Máról holnapra

Visszaütnek a Boc-kormány átgondolatlan, kapkodó intézkedései, megbosszulja magát az egy évvel ezelőtti gyors politikai tisztogatás, és úgy tűnik, igen sokba kerülnek a takarékosság jegyében eltávolított tisztviselők is. Jogszabályokat felrúgva kívánta érvényesíteni akaratát Emil Boc, s ezért most súlyos milliókat kell fizetnie, igaz, nem saját zsebéből, hanem az államkasszából.

A hatalomba került pártok mindig igyekeznek gyorsan helyzetbe hozni klientúrájukat. Egy évvel ezelőtt ezt tették a demokrata-liberálisok és a szociáldemokraták, bár a törvény másképp rendelkezett, egy kormányrendelettel újrapolitizálták a megyei intézményeket, eltávolították az előző kabinet által kinevezett igazgatókat, aligazgatókat, és funkcióba helyezték megbízható pártkatonáikat. Ősszel, az SZDP kormányból való kiebrudalása után embereinek is távoznia kellett, és most, az RMDSZ hatalomba kerülésével, főleg Erdélyben, újabb cserék várhatóak. Csakhogy az elbocsátott igazgatók sorra nyerik a pereket, és egy hete az alkotmánybíróság is érvénytelennek nyilvánította az inkriminált kormányrendeletet. Így a kirúgott igazgatók visszakerülnek posztjukra, és megkapják bérüket visszamenőleg is. Két, olykor három igazgató lesz egy-egy intézmény élén, és ha munka, no meg felelősség nem is jut mindenkinek, fizetést mindannyian kapnak majd.

Hasonló helyzet alakult ki a prefektúrák élén, a liberális kormány, majd a szocdemek leváltott prefektusait, alprefektusait a törvény védi, hivatásos köztisztviselőként nem kerültek utcára, hanem kormányfelügyelők lettek, akik jó pénzért teszik a semmit, a funkciót kitalálták számukra, a feladatot nem. Egy évvel ezelőtt látványosan építette le Emil Boc miniszterelnöki kabinetjét, több mint hetven alkalmazottat bocsátott el, jelezvén, kevesebben is képesek ugyanazokat a feladatokat ellátni. Mindezt a takarékosság jegyében hirdette meg, ám ez esetben is elsietett volt döntése, bírósági ítélet született, kénytelen visszavenni az utcára tett tisztviselőket, és már meghaladja az egymillió lejt a visszamenőleg megállapított bérek költsége.

Kiemelkedő teljesítményt sikerült felmutatnia a Boc-kormánynak, a takarékosság, no meg a politikai tisztaság jegyében jelentős kiadástöbbletet idézett elő. Több száz, lehet, ezer vezető tisztségviselő kapja, akár érdemtelenül, kiemelt bérét, miközben tanárokról, nyugdíjasokról próbálják az utolsó rend bőrt is lenyúzni, hogy befoltozgassák az államkassza lyukait. Sok kicsi sokra megy alapon, no meg annak biztos tudatában, hogy nincs az a jogszabály, az a bíróság, mely őket is megvédené.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-28: Család - x:

A szobakertész téli gondjai, 3. — Puskás Attila

Pálmaliliom — kevesebb fénnyel és vízzel is beéri
Valamennyi autotróf (szerves anyagot szervetlenből előállító) élőlénynek szüksége van a napfény energiájára. Ugyanis a levegő szén-dioxidjából (CO2) és a talajvízből (H2O) a fényenergia segítségével a fotokémiai vegyi reakció termékeként egyszerű szerves anyagok és oxigén keletkezik (közismert képlete: 6CO2 + 6H2O + napfény = C6H12O6 + 6O2).
2010-01-28: Közélet - x:

Villámtüntetés a kétnyelvűségért - Farcádi Botond

Több tiszteletet a helyi közösség iránt!, 75 százalék vagyunk, magyarul olvasunk, beszélünk!, Kétnyelvű feliratokat akarunk! — ilyen és ehhez hasonló feliratú lapokat, transzparenseket mutattak fel a tegnap este a sepsiszentgyörgyi Billa nagyáruháznál szervezett, néhány perces villámtüntetés résztvevői.