A szobakertész téli gondjai, 3. — Puskás Attila

2010. január 28., csütörtök, Család

Pálmaliliom — kevesebb fénnyel és vízzel is beéri

Valamennyi autotróf (szerves anyagot szervetlenből előállító) élőlénynek szüksége van a napfény energiájára. Ugyanis a levegő szén-dioxidjából (CO2) és a talajvízből (H2O) a fényenergia segítségével a fotokémiai vegyi reakció termékeként egyszerű szerves anyagok és oxigén keletkezik (közismert képlete: 6CO2 + 6H2O + napfény = C6H12O6 + 6O2).

Ugyanakkor ez a reakcióképlet azt is jelzi számunkra, hogy még a téli, csekélyebb erősségű fotoszintézis nem csupán növényeink életben tartásához elengedhetetlen, hanem lakószobánk szén-dioxid-mennyiségének csökkentésében és oxigénmennyiségének növelésében is hasznos. (Képletünkből az is kikövetkeztethető, hogy amennyi szén-dioxidot használ fel növényünk, ugyanannyi oxigént bocsát ki.)

Vannak ugyanolyan szobanövényeink, amelyek csekélyebb fényigényük miatt télen is fejlődnek, biztosítsuk számukra a lehető legtöbb fényt, ez pedig legyen arányban szobánk alacsonyabb hőmérsékletével (12—15 Celsius-fok). Amúgy is csak mintegy 2—5 százalékát használják fel a növények a napsugárzás fényenergiájának (részben párologtatásra, részben a környezetbe visszasugárzik), tehát ha tehetjük, csak távolról (más szobából) fűtött helyiségben tartsuk növényeinket, és ne fedjük el függönnyel előlük az amúgy is kevesebb téli napfényt.

Fontos óvnunk a huzattól növényeinket. A hirtelen rájuk engedett hideg levegő a levelek lehullását, megfeketedését okozhatja.

Növényeinket forgatva biztosítjuk az egyenes növekedést (másképp a fényforrás irányába elhajlanak).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-28: Közélet - x:

Küldetésben (2.) - Veszeli Lajos

Egyre több helyen állták utunkat a katonák. Hideg lett az idő, ahogy Segesvár széles utcáin végighaladtunk. Munkából hazainduló embercsoportok várakoztak, diskuráltak indulatosan üzemek, gyárak kapui előtt. Feltűnt nekünk, hogy itt csak bámultak ránk tágra nyílt szemmel, és szinte értetlenül nézték lebegő vöröskeresztes zászlónkat.
2010-01-28: Máról holnapra - x:

Költséges tisztogatás - Farkas Réka

Visszaütnek a Boc-kormány átgondolatlan, kapkodó intézkedései, megbosszulja magát az egy évvel ezelőtti gyors politikai tisztogatás, és úgy tűnik, igen sokba kerülnek a takarékosság jegyében eltávolított tisztviselők is. Jogszabályokat felrúgva kívánta érvényesíteni akaratát Emil Boc, s ezért most súlyos milliókat kell fizetnie, igaz, nem saját zsebéből, hanem az államkasszából.