Jöhet a kölcsön

2010. január 28., csütörtök, Közélet

Románia februárban lehívhatja a készenléti hitelszerződés szerinti harmadik és negyedik részletet — jelentette be tegnap Bukarestben tartott sajtóértekezletén Jeffrey Franks, aki a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió küldöttségének élén egy héten keresztül vizsgálta a gazdasági helyzet alakulását.

Bukarest a Valutaalappal kötött egyezsége értelmében két év alatt 12,95 milliárd eurót kap, de a Világbanktól, az Európai Uniótól, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól kapott kölcsönökkel együtt az összeg el fogja érni a mintegy húszmilliárd eurót.

A megállapodás értelmében az IMF-kölcsönt nyolc részletben hívhatja le Románia, minden egyes összeg kiutalása a feltételek pillanatnyi teljesítésétől függ. Az IMF például megköveteli, hogy idén a költségvetési hiány GDP-arányos mértéke ne haladja meg az 5,9 százalékot. Eddig két részletet kapott az ország 6,85 milliárd euró értékben. Tavalyról még hátramaradt a harmadik, 1,5 milliárd eurós összeg, és márciusban lenne esedékes a negyedik, 820 millió eurós részlet. A mostani bejelentés szerint ezt a 2,3 millió eurót már februárban átutalhatják. Decemberben az ország azért nem juthatott hozzá a harmadik részlethez, mert az elhúzódó kormányválság, a kétfordulós elnökválasztás, illetve az azt követő kormányalakítás bonyodalmai miatt bizonytalanná vált a belpolitikai helyzet. Emiatt késedelmet szenvedett a 2010-re szóló költségvetés parlamenti elfogadása, amelyre ebben a hónapban kerített sort a törvényhozó testület.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-01-28: Közélet - x:

Villámtüntetés a kétnyelvűségért - Farcádi Botond

Több tiszteletet a helyi közösség iránt!, 75 százalék vagyunk, magyarul olvasunk, beszélünk!, Kétnyelvű feliratokat akarunk! — ilyen és ehhez hasonló feliratú lapokat, transzparenseket mutattak fel a tegnap este a sepsiszentgyörgyi Billa nagyáruháznál szervezett, néhány perces villámtüntetés résztvevői.
2010-01-28: Közélet - x:

Szerveződéssel a válság ellen - Farcádi Botond

Nem is a válság, inkább az átalányadó miatt zártak be számos céget Háromszéken — állítja Vajda Lajos, aki a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozások Szövetsége ügyvezető igazgatójaként és a vállalkozói inkubátorház vezetőjeként közelről ismeri a gazdasági élet szereplőit sújtó gondokat.