A hétvége hírei — Váry O. Péter

2010. február 1., hétfő, Közélet
Kinevezések és megerősítések

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa szombaton megerősítette az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalában betöltött államtitkári tisztségében Markó Attilát, az Országos Tankönyvkiadóban betöltött vezérigazgatói tisztségében Dáné Károlyt, illetve a Vetőmagok Minőségét Felügyelő Központi Laboratórium vezérigazgatói tisztségének betöltésére Sztankovszky Attilát, a Román Országos Vízügyi Hatóság vezérigazgatói tisztségének betöltésére Dávid Csabát, az Állami Találmányi és Védjegy Hivatal vezérigazgatói tisztségének betöltésére Varga Gábort, az Országos Pénzügyőrség vezérigazgatói tisztségének betöltésére pedig Ladányi Árpád Csabát jelölte.

Találkozóra hívta a zöldeket

Miután hetven zöldszervezet közös nyilatkozatban bírálta a verespataki bányaprojekt kapcsán az utóbbi időben napvilágot látott nyilatkozatokat és eseményeket, Borbély László környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az ország törvényeit mindenkinek szem előtt kell tartania, az RMGC-nek is teljesítenie kell a beruházás jogi feltételeit. Borbély ugyanakkor találkozóra hívta a zöldszervezeteket február 3-ra.

Beperelnék Magyarországot

A Szlovák Nemzeti Párt első alelnöke szerint Magyarországot be kell perelni a nemzetközi bíróságon, mert a nyelvalap létrehozásával törvénysértésre biztatja a szlovákiai magyarokat. ,,A Szlovák Köztársaság kulturális minisztériuma úgy látja, hogy ez beavatkozás belügyeinkbe, de szerintem ez még sokkal rosszabb dolog. Egy állam egy másik állam polgárait arra biztatja, ne tartsák be annak az államnak a törvényeit, amelyben élnek" ― húzta alá Anna Belousovová egy tévés vitaműsorban. Meggyőződése: a nyelvalap létrehozására kemény nemzetközi választ kell adni. Felszólította a szlovák parlamentet: határozatban kötelezze a kormány arra, hogy perelje be Magyarországot a nemzetközi bíróságon. Pavol Abrhan, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnökségi tagja, Belousovová vitapartnere helytelen és nem korrekt lépésnek minősítette a magyar kormány döntését, szerinte azonban semmiféle parlamenti határozatra nincs szükség, ha a koalíció lépni akar ebben az ügyben, a kormány a törvényhozás döntése nélkül is cselekedhet.

Bokros nyilvános vitára hívta ki Orbánt

Nyilvános vitára hívta ki Orbán Viktort az MDF miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos. Nyílt levelében Bokros a vita kezdeményezését azzal indokolta: az elmúlt hetek szakpolitikai káoszát látva az a meggyőződése alakult ki, hogy a Fidesz egy kormányzásképtelen erő. Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez fordulva felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb ellenzéki párt néhány hónap múlva kormányzásra készül, ami ― mint írta ― nagy felelősség. Bokros ,,rendezze le" vitáját Mesterházy Attilával, döntsék el, ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje ― közölte Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője erre reagálva.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-01: Közélet - x:

Születésnap Apostol-koncerttel — Iochom István

Szombat este a kézdivásárhelyi sportcsarnokban mintegy ezer néző jelenlétében fergeteges Apostol-koncerttel ünnepelte fennállásának 14. évfordulóját a Siculus Rádió.
2010-02-02: Magazin - x:

A Hidvégi Fejtő-Festő Céh megalakulása — Józsa Lajos

A 19. század első éveiben Brassóból görögországi macedónok telepednek le Hidvégre, és bérelnek helyiségeket Felső-Fehér vármegye tanácsának jóváhagyásával.