A Hidvégi Fejtő-Festő Céh megalakulása — Józsa Lajos

2010. február 2., kedd, Magazin

A 19. század első éveiben Brassóból görögországi macedónok telepednek le Hidvégre, és bérelnek helyiségeket Felső-Fehér vármegye tanácsának jóváhagyásával.

Céhalapítói kérelmüket fejtő-festő iparuk gyakorlására 1806-ban terjesztik az Erdélyi Főkormányszékhez, és 1809-ben hivatalos céhszabályzatot kapnak. Kiváltságlevelüket, mely szinte minden pontjában megegyezik a sepsiszentgyörgyi csizmadiák céhszabályzatával, Szentpáli Lőrinc főkormányszéki jegyző készíti, és 2695. számmal 1807-ben törvényesítik. A céh működését 1809-től kezdi meg.

A Hidvégi Fejtő-Festő Céh főcéhmestere Constantini Dsanli, alcéhmestere Antonii Manolle, atyamester Hadsi Dumitru Gidru, bejárómester Stoian Mavrodin, látómestere Manolle Dsanli és Györgyitze Antal volt. A céh keretében dolgoztak hidvégi magyar, román és szász mesteremberek is. Mesterségüket, mely a gyapjú feldolgozása, festése és a kelmefestés volt, több mint száz évig gyakorolta a céh, ellátva az egész Székelyföld szükségletét. Az általuk készített színes szőnyegekkel és kelmékkel bejárták a környező városok piacait, árulták termékeiket Brassó­ban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Szé­kelyudvarhelyen, Zernyesten, Fogarason.

A sepsiszentgyörgyi levéltárban a céhszabályzaton kívül, sajnos, nem találhatók meg a jegyzőkönyvek és a számadások katalógusai, így tevékenységükről kevés írásos dokumentum maradt fenn.

A Hidvégi Fejtő-Festő Céh kiváltságlevelének első oldalán a céh címere, amelyen egy macedón ruhás és egy pipáló, törökös ruhába öltözött férfi a hidvégi vár előtt hordók mellett látható. A kép felső felében a Hidvégi Fejtő-Festő Céh címere, melyet, valószínű, a céh bélyegzőjén is alkalmaztak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-01: Közélet - x:

A hétvége hírei — Váry O. Péter

Kinevezések és megerősítések
Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa szombaton megerősítette az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalában betöltött államtitkári tisztségében Markó Attilát, az Országos Tankönyvkiadóban betöltött vezérigazgatói tisztségében Dáné Károlyt, illetve a Vetőmagok Minőségét Felügyelő Központi Laboratórium vezérigazgatói tisztségének betöltésére Sztankovszky Attilát, a Román Országos Vízügyi Hatóság vezérigazgatói tisztségének betöltésére Dávid Csabát, az Állami Találmányi és Védjegy Hivatal vezérigazgatói tisztségének betöltésére Varga Gábort, az Országos Pénzügyőrség vezérigazgatói tisztségének betöltésére pedig Ladányi Árpád Csabát jelölte.
2010-02-02: Magazin - x:

Feltámad a római karnevál

Rómának is lesz karneválja ezen a télen: noha nem akar rivalizálni a híres velencei téli ünneppel, február 6. és 16. között nem kevesebb, mint 35 eseményt — felvonulást, lovasparádét, tűzijátékot — szervez az olasz főváros a több mint egy évezrede megszűnt hagyomány feltámasztására.