Feltámad a római karnevál

2010. február 2., kedd, Magazin

Rómának is lesz karneválja ezen a télen: noha nem akar rivalizálni a híres velencei téli ünneppel, február 6. és 16. között nem kevesebb, mint 35 eseményt — felvonulást, lovasparádét, tűzijátékot — szervez az olasz főváros a több mint egy évezrede megszűnt hagyomány feltámasztására.

Tavaly már volt egy kísérleti kiadása — az első a 8. század óta, amikor még divat volt a maskarás vigasság a Tevere partján. 2009-ben csak néhány napig tartott, de így is 200 000 ember vett részt a különböző rendezvényeken — mondta az AFP-nek Fabiana Magri, a főpolgármesteri hivatal illetékese.

Ezúttal a római karnevál ugyanannyi ideig fog tartani, mint a többi olaszországi tél végi ünnepségsorozat, amelyek közül a legismertebb a velencei és a viareggiói Toszkánában. Az egymillió eurós költséget részben a főváros, részben mecénások állják. A római annyira nem akar versenyt támasztani a velenceinek, hogy éppenséggel ,,ikerkarneválja" lesz a lagúna parti város parádéjának: a fővárosba velencei művészek érkeznek erre az alkalomra, a híres velencei La Fenice operaházba pedig a római operaház viszi el szezonnyitó előadását. A nagy karneváli felvonulás február 6-án Róma központjából, a Piazza del Popolo térről indul, kosztümös figurákkal, a commedia dell’arte komédiásaival, műlovarnőkkel, korabeli hintókkal, lovasbandériummal. A továbbiakban utcai színpadok, kiállítások, könyvtári felolvasások, színházi előadások szerepelnek a karnevál műsorán. A megnyitó után a főváros különböző kerületeiben további felvonulásokra is sor kerül, így például a Piazza Venezia lesz az első latin-amerikai fesztivál színhelye.

A Piazza del Popolón állítják fel ,,a kultúra és a hagyomány faluját", amely főleg a lovastradíciókat igyekszik majd feléleszteni különböző bemutatókkal. A zárónap eseménye Angelo Branduardi énekes-dalszerző hangversenye lesz, majd a tér fölött magasodó Pincio park teraszán tűzijáték zárja be a római farsangi vigasságokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-02: Magazin - x:

A Hidvégi Fejtő-Festő Céh megalakulása — Józsa Lajos

A 19. század első éveiben Brassóból görögországi macedónok telepednek le Hidvégre, és bérelnek helyiségeket Felső-Fehér vármegye tanácsának jóváhagyásával.
2010-02-02: Magazin - x:

Nem cserélik robotra az időjós mormotát

Népünnepély Punxsutawneyben a Mormota Napján
Az állatokkal való etikus bánásmódért harcoló PETA szerint a nyugat-pennsylvaniai állatkertben élő időjós mormota, Punxsutawney Phil óriási stressznek van kitéve a nevezetes mormotanapon. Amerikában ugyanis a néphit szerint a vackáról előbújó mormota viselkedése jelzi, hogy kitart-e még a kemény hideg. A mormotanapra Phil vackához sereglő kíváncsiak viszont megzavarják a mormota téli álmát, a fényképezőgépek villogó vakuja, a hangoskodás pedig traumatikus élmény a kisállatkának — érveltek az állatvédők.