Sztrájk a közigazgatásban — Váry O. Péter

2010. február 2., kedd, Közélet

Ma reggel munkabeszüntetéses figyelmeztető sztrájkot tartanak országszerte a közigazgatásban dolgozó szakszervezetiek, jövő héten Bukarestben készülnek tüntetni, s az általános sztrájkot is kilátásba helyezték február 12-től. Okaik: a kormány esztelen megszorító intézkedései.

Háromszéken a megyei tanácsnál, a sepsiszentgyörgyi, kovásznai, baróti, bodzafordulói polgármesteri hivataloknál s még további tizennyolc községben ma 8 és 10 óra között figyelmeztető sztrájkkal kezdik megmozdulásukat a Nova Vita szakszervezethez csatlakozottak, ez idő alatt a hivatalokban szünetel az ügyfélfogadás is — tájékoztatott Ferencz Tibor szakszervezeti vezető. Tü­relmet és megértést kérnek az ügyes-bajos dolgaikat ez idő alatt intézni nem tudóktól, de érveik elvitathatatlanok: a legalacsonyabb fizetést kapják az állami szektor alkalmazottjai közül, s ebből is lefaragna a kormány. Amiért oly sokat küzdöttek, a kollektív munkaszerződést akarná most éppen törölni Bukarest, egymásnak ellentmondó rendeletek látnak napvilágot, már a közigazgatási hivatalok bérelszámolói is képtelenek eligazodni a törvénykezési anarchiában, azt sem tudják, januári fizetéseiket hogyan számolják ki. Amiért most tiltakozási hullámot indítottak: legalább a decemberi bérszinteket meg akarják tartani, illetve ellenzik a leépítéseket tervező törvénytervezetet is, hiszen ezt anélkül alkotta meg a kormány, hogy előzőleg a szociális partnerekkel egyeztetett volna, ráadásul a decentralizációs folyamat során várhatóan egyre több hatáskört utalnak át a megyei, helyi önkormányzatoknak, s mert új alkalmazásokról szó sem lehet, a meglévő alkalmazottaknak kell majd egyre többet dolgozniuk egyre kevesebb fizetésért — ez ellen tüntetnek ma, tartanak sztrájkőrséget egy hét múlva Bukarestben a munkaügyi, illetve a belügyi és közigazgatási minisztérium előtt, s ha ezek után sem tudják elérni, amit akarnak, február 12-től teljes, általános sztrájkot hirdetnek meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-02: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Boc célkitűzései
Románia modernizációja és munkahelyek teremtése — ezeket határozta meg elsőrendű célkitűzésként Emil Boc miniszterelnök a szenátus plénuma előtt. A honatyák támogatását kérte, hogy a tegnap megkezdődött parlamenti ülésszakon olyan törvényeket fogadjanak el, amelyek lehetővé teszik ezek megvalósítását.
2010-02-02: Közélet - x:

,,Pestisjárvány” Sepsiszentgyörgyön (Székely Nemzeti Múzeum) — Csinta Samu

Két erdélyi helyszín, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely után a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Mú­zeumban tekinthető meg január 22-től az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű kiállítása, a Démoni ragály: a pestis elnevezésű tárlat, amely a 2007. október 30-i budapesti Semmelweis orvostörténeti múzeumbeli megnyitása után tizenegy hónapon át fogadta a látogatókat. A tárlat az ember és a betegség küzdelmét állítja a középpontba, ami egészen a kór okának 1894-es európai tisztázásáig tartott.