Székely Nemzeti Múzeum,,Pestisjárvány” Sepsiszentgyörgyön — Csinta Samu

2010. február 2., kedd, Közélet

Két erdélyi helyszín, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely után a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Mú­zeumban tekinthető meg január 22-től az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű kiállítása, a Démoni ragály: a pestis elnevezésű tárlat, amely a 2007. október 30-i budapesti Semmelweis orvostörténeti múzeumbeli megnyitása után tizenegy hónapon át fogadta a látogatókat. A tárlat az ember és a betegség küzdelmét állítja a középpontba, ami egészen a kór okának 1894-es európai tisztázásáig tartott.

A kiállítás a több száz évvel ezelőtti, Fekete Haláltól rettegő Európába repíti az érdeklődőt. A hátborzongató tárlaton egy vesztegzár alá vont városba látogathatunk, benne halottas taligával, pestiskereszttel, számos patikaedénnyel és a járványok alatt a pestisdoktorok által használt rémisztő, csőrös védőruhával. Az isteni büntetésnek tartott kór ellen fehér és fekete mágiával egyaránt védekeztek, a kiállítás ismerteti az eltérő ragályűző módszereket, de a kór legfontosabb bőrelváltozásait is szemlélhetjük bábokon.

Az ötszáz esztendőn át öldöklő pestis minden más járványnál mélyebb nyomokat hagyott az emberiség történetében. Mivel a betegség a 19. század elejéig több hullámban támadott, nem csak a közegészségügyi, orvosi gondolkodást, hanem a vallásgyakorlatot, a temetkezések módját, a gazdasági és társadalmi életet, de még a művészet eszköztárát is megváltoztatta. A tatárok a pestist biológiai fegyverként használták: a fertőzött holttesteket a városok falain belülre katapultálták, ily módon fertőzve meg a települést és lakóit. A pestis keltette hisztéria különleges következménye a bánsági és dél-erdélyi vámpírhit, a járványokat ugyanis a vámpíroknak tulajdonították a 18. században. Egyes kutatók szerint a hajdani pestisjárványok napjainkban érzékelhető pozitívummal is jártak: minden tizedik európai immunis az AIDS-vírusra.

A vándorkiállítás azonban nem csupán a gyógyítás története, a művelődés- vagy mentalitástörténet iránt érdeklődő látogatóknak nyújt maradandó élményt, a középiskolai oktatás számára is gazdag háttér-információval szolgál.

A kiállítás február 26-ig tart nyitva.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-02-02: Közélet - x:

Sztrájk a közigazgatásban — Váry O. Péter

Ma reggel munkabeszüntetéses figyelmeztető sztrájkot tartanak országszerte a közigazgatásban dolgozó szakszervezetiek, jövő héten Bukarestben készülnek tüntetni, s az általános sztrájkot is kilátásba helyezték február 12-től. Okaik: a kormány esztelen megszorító intézkedései.
2010-02-02: Közélet - x:

Húszéves a Látó

Január 30-án, szombat este Marosvásárhelyen a Művészeti Egyetem Stúdiótermében ünnepelték a Látó huszadik évfordulóját. 1990 elején döntöttek úgy az akkori szerkesztők — Markó Béla, Gálfalvi György —, hogy feladják az Igaz Szót, és a folyóirat Batsányi János verscímét, a Látót írja borítójára.