„A magyar nyelvalap ugyanolyan butaság, mint a szlovák nyelvtörvény"

2010. február 2., kedd, Világfigyelő

A magyar kormány által létrehozott nyelvalap ugyanolyan felesleges és buta dolog, mint a szlovákiai államnyelvtörvény — írja a Sme szlovák liberális napilap. Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a magyar kormány által létrehozott nyelvalap a magyarországi választási kampány része, s ezért Pozsonyt az ügy nem nagyon érdekli.

A nyelvalap létrehozása nem azért rossz, mert beavatkozást jelentene Szlovákia belügyeibe, ahogy azt a szlovák kulturális tárca állítja, amely a botrányt a nyelvtörvény módosításával kiprovokálta, és amely szüntelenül ismétli azt a hazugságot, hogy a jogszabály nem érinti a nemzeti kisebbségek nyelvét. Budapestnek joga van beleszólni a törvénybe és törődni az itteni magyar kisebbséggel ugyanúgy, ahogy azt az emberjogi problémák esetében az Egyesült Államoktól kezdve egészen az EBESZ-ig sokan mások is teszik — mutat rá Peter Morvay, a szerző.

Az a mód azonban, amelyet Magyarország nem első ízben választott, szerencsétlen, és nem vezet eredményre. Szlovákia nem egy észak-koreai típusú diktatúra, és bár a nyelvtörvény lényegét tekintve nem jó, egy szomszédos és partnerország nem támogathatja megsértését. Az a politikai kötelezettségvállalás azonban, hogy a törvény megsértéséért járó pénzbüntetéseket átvállalják, közvetett támogatást jelent a törvény megsértéséhez és annak megkerüléséhez — állítja Morvay. Szerinte a nyelvalap működtetésének szabályai olyan homályosak, mint a nyelvtörvényé. Míg a nyelvalapot kezelő civilek azt állítják, hogy a pénzt elsősorban jogsegélyezésre fogják felhasználni, s csak végső esetben büntetések ellentételezésére, a magyar kormány képviselői pont az ellenkezőjét állítják. A politikai marketing szempontjából nyilván hálásabb a szenvedő testvérek közvetlen megsegítése, mint valamiféle vita a törvény értelmezéséről. Nyilván, ezért javasolta ezt a Fidesz már a tavalyi évben. A Bajnai-kormány csapdába esett, olyan kötelezettséget vállalt a magyar állam nevében, amelynek mértékét nehéz megbecsülni. Ez a kötelezettségvállalás rá­adásul a kisebbségi nacionalisták politikai játékainak a túszává is tette, nekik ez a választás előtt szintén nagyon jól jött — zárja kommentárját a Sme.

Ez a Magyar Köztársaságban folyó választási kampány része — jelentette ki a szlovák miniszterelnök tegnapi sajtóértekezletén. Politikai gesztusról van szó, ezért minket semmiképpen sem izgat — tette hozzá. A kormányfő leszögezte: ugyanakkor félreértés is, mert fizikai személyek a nyelvtörvény megsértéséért nem büntethetőek. Akkor meg miről beszélünk? — tette fel a szónoki kérdést Fico. Kifejtette: olyasféle képet akarnak festeni Szlovákiáról, hogy az egy olyan állam, ahol a szlovákiai magyarokat anyanyelvük használatáért megbüntetik. Ez félreértés, mert a nyelvtörvény nem a kisebbségi nyelvhasználatot, hanem az államnyelvhasználatot érinti — mondta a szlovák politikus.

Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön közölte: a magyar kormány ötvenmillió forintos nyelvalapot hoz létre február 1-jétől azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, jogsegélynyújtásra, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt a szomszédos országban.

A szlovák kulturális minisztérium Szlovákia belügyeibe való beavatkozásnak minősítette a nyelvalapot, míg Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt első alelnökének véleménye szerint Pozsonynak ezért be kellene perelnie Budapestet a nemzetközi bíróságon. A szlovák külügy csak annyit közölt: nem érte váratlanul a nyelvalap létrehozása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-02-02: Közélet - x:

Fejkvótáról Mikóújfaluban

Az igazgató a Fejér Ákos Általános Iskola udvarán
Bár csak az ősztől alkalmaznák a tanügyiek fizetési rendszerét úgymond szabályozó fejkvótarendszert, a megyei felkészítő után a legtöbb iskolában már meghányták-vetették a dolgokat, nem a legjobb előérzésekkel tekintenek a meglehetős ködös kilátásokra.
2010-02-02: Közélet - x:

Hatalom és politikai szédelgés (Határhelyzetek) — Sylvester Lajos

Manapság gyakran rokkantja csontritkulás a majmok rendjéből kiemelkedő, az egyenes tartás felé igazodó emberszabású lény gerincét, s a magyar ember adott szava sem mindenki esetében kontraktus immár, sőt, a megszegett szónak mintha nőne az értéke. Ezeket a jelenségeket marékra fogva érezhetjük tenyerünkben, amit megfogtunk: a politikai szédelgést, amely átszövi, mint rákos sejtburjánzás az egész szervezetet.