Korgó gyomorral — B. Kovács András

2010. február 2., kedd, Közélet

Gondolt-e rá az olvasó, milyen lehet az, ha egy elemista azért nem tud figyelni a tanító nénire, mert napok óta tartó éhség mardossa a gyomrát? Vagy reggel azért nem indul iskolába, mert tegnap és azelőtt sem kapta meg azt, amihez pár szerencsésebb esztendő hozzászoktatta: azt a friss kiflit és kis adag tejet, melyet pár évig kiszámíthatóan osztottak a nagyszünetben?

Nem volt titok akkor sem, hogy nem egy helyt sok gyerek számára ez volt az egyetlen rendszeres étkezés a mélyszegénységben tengődők, magyarán az éhhalál küszöbére sodródott családokban, melyekben ráadásul a tél a fázással, betegségekkel megtetézett megpróbáltatásoknál egyebet nem jelent.

Aki emlékszik a tej- és kifliprogram kezdeteire, nem feledheti, szűkebb térségünkben több ezer gyerek számára jelentett reális ösztönzést arra, hogy iskolába érdemes járni. Hogy hányan lehetnek, ezzel kapcsolatban pedagógusok mesélik, nem egy helyt fél osztálynál többen is. Ha egy szomszédos országban, ahol a mienknél kétszer nagyobb az átlagos jövedelem, ha ott is hivatalos kimutatások igazolják, hogy tíz gyermekből kettő rendszeresen éhezik, el lehet gondolni, százalékokban mennyire riasztó lehet az elégtelenül táplálkozók aránya egy olyan államban, melyben az ínségben és nélkülözésben sínylődők aránya legalább kétszer akkora.

Megyénknél maradva, egyetlen éhező gyermek is lelkiismereti kérdés kellene hogy legyen bárki számára, de itt sok-sok ezer elemistáról és általános iskolai tanulóról van szó. Vége az első félévnek, immár ötödik hónapja nem kapnak kiflit a háromszéki általános iskolai tanulók. A sajtó ismételt tudósításaiból értesülhettünk, hogy versenytárgyalási eredmények elleni óvás, majd bíróságon hosszan elnyúló tárgyalássorozat miatt nincs még végleges ítélet, s emiatt nem lehetett lépni, hogy az illetékesek — igazuk van — más megoldást keresnek a jövőben...

Ez azonban kevés. Nem tudom, más hogy van vele, de legyen szabad megkérdőjeleznem ama hatósági eljárás erkölcsi és ennek következtében jogi legitimitását is, mely apróságokat ötödik hónapja éhezésre ítél. Ilyenkor az eljárás formai követelményeire hivatkozással takarózni sem egyéb égbekiáltó lelkiismeretlenségnél.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-02-02: Világfigyelő - x:

Magyar tükör - Bogdán László

Miután engedett a sztrájkolók követeléseinek, s újra beindult a döcögő közlekedési vállalat sok lerobbant, már régóta kicserélésre váró autóbusza, Kocsis István BKV-igazgató tovább folytatja a belső vizsgálatokat az indokolatlanul magas tanácsadói szerződések, fiktív alkalmazások (barátnők, feleségek kaptak kamu állásokat háromszázezer forintért, be sem kellett járniuk!) és a kedélyeket borzoló, magas végkielégítések ügyében.
2010-02-02: Világfigyelő - x:

Röviden — Szekeres Attila

Kijelölték a választás dátumát
Szlovákiában június 12-én, szombaton lesz a parlamenti választás — jelentette be Pavol Paska, a parlament elnöke. Az 1989-es rendszerváltás óta ez lesz a hetedik parlamenti választás Szlovákiában.