Röviden — Szekeres Attila

2010. február 2., kedd, Világfigyelő

Kijelölték a választás dátumát

Szlovákiában június 12-én, szombaton lesz a parlamenti választás — jelentette be Pavol Paska, a parlament elnöke. Az 1989-es rendszerváltás óta ez lesz a hetedik parlamenti választás Szlovákiában.

Választójoga a 18 éven felüli szlovák állampolgároknak van, akik külföldön is élhetnek választójogukkal. A pártoknak vagy koalícióknak kilencven nappal a választás előtt kell leadniuk jelöltlistáikat az országos választási bizottságnak. Minden indulónak 16 596 euró nagyságú kauciót kell befizetnie a választási bizottságnál. Parlamenti képviselővé a 21 éven felüli szlovák állampolgárok választhatóak. A választási kampány huszonegy nappal a voksolás előtt kezdődik. Kampánycsend nincs, s a választás napján is lehet kampányolni, azonban tilos a közvélemény-kutatások eredményeinek közlése. A szlovák parlamentnek 150 tagja van, a képviselői mandátum négy évre szól.

Csökkentik a KFOR létszámát

Megtörtént a koszovói NATO-erők (KFOR) létszámcsökkentésének első fázisa: 13 800-ról tízezerre apadt a biztonságfenntartó katonák száma — jelentette be közleményben a KFOR parancsnoksága, leszögezve, hogy a biztonsági helyzet nem látja ennek kárát. Ez utóbbit úgy érik el, hogy a kontingens szerkezete a mindenkori helyzethez jobban alkalmazkodó lesz — tették hozzá. A most megmaradó tízezer katonát harminckét ország adja. A létszámcsökkentéssel másfél év alatt lépcsőzetesen vinnék le a létszámot 2500 főre. E kisebb létszámú erőnek már nem az operatív biztonságfenntartás, hanem inkább csak az elrettentés lenne a feladata.

Átvilágítják az utasokat

Tegnap megkezdték az emberi testről képet mutató biztonsági szűrőberendezések alkalmazását brit repülőtereken, egyelőre kísérleti, de kötelező jelleggel. A brit közlekedési minisztérium bejelentése szerint a londoni Heathrow-n, illetve a manchesteri nemzetközi repülőtéren állították üzembe a berendezéseket. Azoknak az utasoknak, akiket a biztonsági személyzet erre felszólít, alá kell vetniük magukat az átvilágításnak, ellenkező esetben nem szállhatnak fel járatukra. A brit kormány a karácsonyi repülőgép-robbantási kísérlet nyomán döntött a repülőtéri biztonság szigorításáról.

Zarándokokat gyilkoltak

Legkevesebb 54 halálos és 117 sebesült áldozata van annak az öngyilkos robbantásnak, amelyet Bagdad egyik északkeleti külvárosában síita zarándokok gyűrűjében hajtott végre egy nő. A detonáció akkor következett be, amikor zarándokok ezrei tódultak az utcákra, és indultak el a fővárostól délnyugatra fekvő Kerbela szent városa felé az arbaín vallási ünnepre. A halottak között számos nő és gyermek is van. A biztonsági erőket azonnal riadókészültségbe helyezték, bár már a merénylet előtt is katonák és rendőrök ezreit vezényelték ki a zarándokok védelmére.

Aknatámadás Ingusföldön

Ismeretlenek aknagránátokat lőttek ki a belügyminisztérium épületére a dél-oroszországi Ingusföld fővárosában, Nazranyban tegnap. Egy rendőr meghalt, három belügyi dolgozó megsebesült. A támadók egy rendszám nélküli autóval érkeztek, és öt gránátot lőttek ki. Feltehetően a díszterem volt a cél, ahol hétfőnként tanácskozásokat tartanak. Az elmúlt években számos merényletet követtek el a Csecsenfölddel szomszédos területen. Az erőszakot a két csecsenföldi háború, a növekvő szegénység, a korrupció és a szélsőséges iszlám tanok terjedése táplálja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-02-02: Közélet - x:

Korgó gyomorral — B. Kovács András

Gondolt-e rá az olvasó, milyen lehet az, ha egy elemista azért nem tud figyelni a tanító nénire, mert napok óta tartó éhség mardossa a gyomrát? Vagy reggel azért nem indul iskolába, mert tegnap és azelőtt sem kapta meg azt, amihez pár szerencsésebb esztendő hozzászoktatta: azt a friss kiflit és kis adag tejet, melyet pár évig kiszámíthatóan osztottak a nagyszünetben?
2010-02-02: Közélet - x:

Önálló és állami és magyar (Tudományegyetem Erdélyben) — B. Kovács András

A magyarság képviseletében fellépők újfent ott ülnek a kormányban, mi több, a miniszterelnök jobbján a végrehajtó hatalom második embereként maga a párt elnöke foglal helyet. A hatalomban való részesedésünk illúziója teljesebb nem is lehetne, érthető, hogy elvárásaink tisztázása a legnagyobb időszerűséggel merül fel.