A régi SepsiszentgyörgySzovjet hősök emlékműve - József Álmos

2010. február 3., szerda, Magazin
Az 1942 novemberében felszentelt országzászló rövid életűnek bizonyult, hiszen a néhány év múlva bekövetkezett újabb határmódosítások és az azt követő szovjetbarát román kommunista hatalom nem tűrhette meg. Hatalmának hirdetésére saját jelkép létesítését is megkövetelte.

Így történt, hogy 1950-től kezdődően az ország nagyobb településein ,,szovjet hősi emlékműveket" emeltek, tereket, utcákat orosz személyiségekről neveztek el.

Városunkban a parkot előbb Puskinról nevezték el, majd a Szovjet Hősök tere nevet kapta. Az 1944 cm magasra tervezett és 1951. augusztus 23-án felavatott emlékmű a lerombolt országzászló kőanyagából készült a helyi lakosság kötelező pénzbeli hozzájárulásával, Puskás István tervei alapján (ő vezette az Országzászló építési munkálatait is), aki az építkezéseket is irányította. Az ötoldalú obeliszk előlapjára helyezett szovjet címert, domborművet (feltételezhetően Mattis-Teutsch János munkája) és a Dicsőség a szovjet hősöknek szöveg román és magyar változatát a hetvenes évek szovjetekkel részben szakító államvezetősége eltávolította, a többnyelvű, feliratos márványtáblákat és az oszlop csúcsán esténként világító vörös csillagot pedig, mint a rossz emlékű rezsim jelképét, a ’89-es fordulat után, 1992-ben szerelték le.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-02: Közélet - x:

Önálló és állami és magyar (Tudományegyetem Erdélyben) — B. Kovács András

A magyarság képviseletében fellépők újfent ott ülnek a kormányban, mi több, a miniszterelnök jobbján a végrehajtó hatalom második embereként maga a párt elnöke foglal helyet. A hatalomban való részesedésünk illúziója teljesebb nem is lehetne, érthető, hogy elvárásaink tisztázása a legnagyobb időszerűséggel merül fel.
2010-02-03: Magazin - x:

Február, hol a nyár

Lógós ,,betegnapot" tartottak hétfőn Nagy-Britanniában, ahogy minden évben február első hétfőjén.