Brukenthal körlevele az erdélyi vármegyékhez — Józsa Lajos

2010. február 9., kedd, Magazin

Mikes Sigmond levele

A Bécsi Könyvtárból 1804. január 4-én ellopták az ott őrzött régi pénzek gyűjteményét.

Báró Michael Brukenthal 1804. május 1-jén körlevelet intézett az Erdélyi Vármegyékhez, melyben közli a ritka pénzek ellopásának időpontját, és részletezi azok pótolhatatlan értékét. Felhívja a vármegyék vezetőinek figyelmét arra, hogy a piacokon, a kereskedőknél próbálják ellenőrizni, nem tűnnek-e fel esetleg fizetőeszközként ezek a régi pénzek. Az eltűnt arany-, ezüst- és rézpénzekről kimutatást nyomtat ki, feltüntetve az érmék feliratát és kiadásuk évét. Az aranyműveseknél is szigorú ellenőrzéseket tartanak minden vármegyében. Gróf Mikes Sigmond 509. számmal jegyzett levelében, mely Zabolán adatott ki, elrendeli, hogy a székelyföldi vármegyék minden piacán hirdessék ki a lakosságnak, a piacozóknak Brukenthal levelét.

Levéltári adat nincs arról, hogy az eltűnt pénzeket megtalálták-e, viszont a Brukenthal által készített katalógusban szerepelnek az ókortól egészen az 1750-es évekig kiadott pénzek. A több mint hatszáz érme pontos leírása ritka numizmatikai értékű. A magyar királyok által veretett pénzek Szent Istvántól egészen a 18. századig szerepelnek a katalógusban, úgyszintén az erdélyi fejedelemség idején kiadott érmék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-09: Magazin - x:

Egy világsláger új változata

Több mint 75 zenész részvételével már fel is vették a We Are The World című dal új változatát, amely ezúttal Haiti megsegítésére csendül fel.
2010-02-09: Magazin - x:

Felavatták Cozma emlékművét

Szombaton a Veszprém Aréna előtti parkban felavatták Mihály Gábor szobrászművész bronz mellszobrát, amely Marian Cozma, a tavaly februárban meggyilkolt román sportoló arcvonásait őrzi, és kézilabdás dobómozdulatot ábrázol.