Felavatták Cozma emlékművét

2010. február 9., kedd, Magazin

Szombaton a Veszprém Aréna előtti parkban felavatták Mihály Gábor szobrászművész bronz mellszobrát, amely Marian Cozma, a tavaly februárban meggyilkolt román sportoló arcvonásait őrzi, és kézilabdás dobómozdulatot ábrázol.

A rendkívül rossz idő, az erős havazás ellenére több ezren vettek részt az eseményen; az alkotást Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, Mocsai Lajos, az MKB Veszprém férficsapatának vezetőedzője és Remport Csaba, a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke leplezte le. A kegyeleti megemlékezésen jelent volt Petre Cozma, a meggyilkolt román sportoló édesapja és egyik lánytestvére, Ionela Negrilă, továbbá Ireny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete és Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, más hivatalosságok, más sportágak vezetői is, a cigány kisebbség helyi vezetői s három történelmi egyház püspöke, Siluan Manila román ortodox püspök és Ovidiu Semen, a bukaresti Dinamo kézilabda-szakosztályának vezetője. Ott voltak természetesen az emlékmű avatásán az európai hírű veszprémi csapat vezetői és jelenlegi, valamint volt játékosai, köztük Ilyés Ferenc is, akit német klubja elengedett barátja szobrának avatójára.

Debreczenyi Já­nos, Veszprém polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Marian Cozmát ,,saját gyermekünkként, testvérünkként szerettük". Mint mondta: más-más nemzet fiai játszanak a veszprémi csapatban, de ,,amikor pályára lépnek, egy családdá válnak", és mindent megtesznek egymásért s Veszprém méltó képviseletéért. A polgármester kitért arra is, hogy Petre Cozma, aki az egyetlen fiát veszítette el, ,,példát mutatott nekünk és a világnak emberi tartásból, a fájdalom elviseléséből és toleranciából". Veszprém nem felejt, és bízik az igazságszolgáltatásban — hangsúlyozta a polgármester.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-09: Magazin - x:

Brukenthal körlevele az erdélyi vármegyékhez — Józsa Lajos

Mikes Sigmond levele
A Bécsi Könyvtárból 1804. január 4-én ellopták az ott őrzött régi pénzek gyűjteményét.
2010-02-09: Magazin - x:

Karnevál, karnevál

A hagyományos csütörtöki kisfarsanggal kezdődik és ,,farsangfarkáig", azaz húshagyókeddig tart az idei mohácsi busójárás, amelyen több mint ötszáz busó jelmezes fogadja majd a látogatókat. Több tízezer érdeklődőre, köztük külföldiekre is számítanak február 11. és 16. között.