Osonó-előadás a börtönben — Csinta Samu

2010. február 10., szerda, Magazin

Egy ifjúsági börtönben tartotta meg tegnap előadókörútja első fellépését a Thaiföldön turnézó sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely.

Az ifjúsági otthonnak nevezett intézményben súlyos bűncselekményeket elkövető fiatalokat tartanak fogva — kerítések és biztonsági berendezések nélkül. Arrafelé ugyanis azt tartják, hogy a fizikai szabadság a lélek szabadsága nélkül semmit sem ér, ezért elenyésző azon elítéltek száma, akik elhagyják a körletet. Az előadás is szabadon mozgó fiatalok között zajlott, akik úgy reagáltak a Részletek a bolyongás meséiből című produkcióra, mint bármelyik más színházlátogató — tudtuk meg Erdély Andrástól, aki elkísérte a társulatot Thaiföldre.

A körutat megelőző Pathumthani Nemzetközi Fesztivál szakmai programjának zárásaként Chan Chandrugan fesztiváligazgató elmondta: nem tévedett, amikor Bécsben kiszemelte az Osonó Színházműhelyt Kelet-Európa képviseletére ezen a seregszemlén, mivel a sepsiszentgyörgyi csoport a legerősebb előadást mutatta be. „Csodá­latos darab volt, amely néha Tarkovszkij filmjeire emlékeztetett, nagyon jól koreografált, kifejező testbeszédet láthattunk, amely felébresztett bennünket, hogy nézzünk körül, és figyeljünk a körülöttünk zajló eseményekre" — fogalmazott Jill Navarret Indiában élő amerikai rendező. Masa Ceglar szlovén koreográfust a Bolyongás hangjai ragadták el. Mint mondta: megérne egy külön elemzést az az átgondolt stratégia, ahogy nemcsak a zenét, hanem az egész darab hangzásvilágát összeállították.

A résztvevők hétfőn a sziámi ősi városba látogattak, ahol az ország százötven legfontosabb épületének, templomának, palotájának és szoboregyütteseinek kisebbített másai között sétálva ismerkedhettek Thaiföld épített örökségével.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-10: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa, dédnagyapa, após, rokon és barát,
FEHÉR ATTILA
életének 87. évében türelemmel viselt betegség után 2010. február 9-én csendesen elhunyt.
Földi maradványait február 11-én, csütörtökön 14 órakor helyezzük örök nyugalomra az olaszteleki temetőben.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
4790
2010-02-10: Magazin - x:

Teleki József (Mementó) — Kisgyörgy Zoltán

Százöt évvel ezelőtt született Sepsimagyaróson. Népnevelő református lelkipásztor és tanár volt. Ott szolgált, ahová a hivatása vetette. A falusi elemiben édesapja tanította, és a sepsiszentgyörgyi Református Szé­kely Mikó Kollé­gium érett diákjaként iratkozott a kolozsvári teológiára, ahol 1930-ban nyert oklevelet.