MagaslesZeusz, avagy a miniszter pressziói — Bogdán László

2010. február 11., csütörtök, Közélet

Újabb fordulatot vett a volt ifjúsági miniszter, Monica Iacob Ridzi ügye, újabb vádak merültek fel az eddig is sokat vitatott szerződések ügyében, s mivel egyik munkatársa egyértelműen ellene vallott, azt állítva, hogy az agilis miniszter asszony nyomást gyakorolt rájuk, különböző funkciókat betöltő beosztottjaira az ominózus szerződések aláírása előtt, az ügyészség újrakezdte a nyomozást. Melynek során ismét kikérik a parlamenttől Ridzit, szorgalmazva mentelmi jogának ismételt felfüggesztését. Ez már egyszer, a tavaly nyáron, amikor megbukott, megtörtént…

Az igazgató vallomásából az is kiderült, hogy a presszió során Ridzi Traian Băsescu személyét is szóba hozva igyekezett elérni a szakértők által gyanakvóan szemlélt, gyanúsnak tartott szerződések aláírását, ugyanis egyre egyértelműbbé vált, hogy obskúrus ügyletekről, pontosabban arcátlan pénzlenyúlásokról van szó. Ne feledjük, hol vagyunk: a tudományos fantasztikus filmekbe illő, valóságtól elrugaszkodott szcenáriók és szentimentális kalandregények hazájában, Ridzi tehát nem mondta ki konkrétan az államfő nevét, némi kétségtelen humorérzékről is téve tanúbizonyságot — bár ez is, mint annyi minden, természetesen megítélés kérdése —, per Zeusznak nevezte őt. Hogy ezt és ezt Zeusz is akarná, mindenesetre jó néven venné stb., úgy gondolva, hogy az államelnökre, az ország első emberére való puszta hivatkozás is meggyőző erejű lehet a felsőbb körökben meglehetősen tájékozatlan és bizonytalanul mozgó beosztottjai előtt, mint ahogyan az is volt.

Továbbra is kérdéses azonban, hogy mi lett az így megszerzett, pontosabban lenyúlt tetemes pénzösszegekkel?! A vizsgálatnak szerintünk pontosan ezt kellene kiderítenie. A miniszter asszonnyal eleve ellenséges bukaresti média jelentékeny része feltételezi, hogy többek között Zeusz kislányának, Elena Băsescunak az Európai Unióba készülő ,,független" képviselőjelöltnek a kampányát támogatták volna belőle, bár erre nézve, úgy általában nincsenek bizonyítékok, Ridzi sem a tegnap esett le a falvédőről, igyekezett eltüntetni a nyomokat…Érvként eléggé komikus módon az hangzott el, hogy az elnök üdvöskéi közé tartozó Monica Iacob Ridzi, akárcsak egy másik gyanúba kevert miniszter, Elena Udrea az európai parlamenti választások előtt és alatt gyakran találkozott Elena Băsescuval, akivel baráti kapcsolatokat ápoltak. Kíváncsian várjuk a vizsgálatok eredményét…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-02-11: Közélet - x:

Jóváhagyta a kormány az új nyugdíjtörvényt — Farcádi Botond

Jóváhagyta tegnapi ülésén a nyugdíjrendszer megreformálását célzó törvénytervezetet a kabinet. Ezt a parlamentnek is meg kell vitatnia, tervek szerint sürgősségi eljárással zajlik majd a jogszabály vitája, hiszen a tervezet elfogadását a Nemzetközi Valutaalap is sürgeti. A jogszabály alkalmazása után a hozzájárulás elve alapján újraszámítják az úgynevezett különleges nyugdíjakat — a hadseregben, igazságszolgáltatásban, rendőrségen dolgozók járandóságait. Szigorodnak továbbá a nyugdíjazás feltételei, a nyugdíjkorhatárt 2030-ra a nők esetében is 65 évre emelik fokozatosan.
2010-02-11: Belföld - x:

Hírsaláta

ÚJABB GYANÚ RIDZI ELLEN. A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség ismét azzal a kéréssel fordult Románia főügyészéhez, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a Monica Iacob Ridzi egykori miniszter elleni büntetőjogi eljárás megnyitásához. Az ügynökség közleményében hangsúlyozta, hogy az egykori ifjúsági és sportminiszter elleni eljárás tárgya nem ugyanaz, mint a 2009/147/P dossziéban szereplő, ezért a parlamentnek újból kezdeményeznie kell a képviselő mentelmi jogának feloldását.