Jóváhagyta a kormány az új nyugdíjtörvényt — Farcádi Botond

2010. február 11., csütörtök, Közélet

Jóváhagyta tegnapi ülésén a nyugdíjrendszer megreformálását célzó törvénytervezetet a kabinet. Ezt a parlamentnek is meg kell vitatnia, tervek szerint sürgősségi eljárással zajlik majd a jogszabály vitája, hiszen a tervezet elfogadását a Nemzetközi Valutaalap is sürgeti. A jogszabály alkalmazása után a hozzájárulás elve alapján újraszámítják az úgynevezett különleges nyugdíjakat — a hadseregben, igazságszolgáltatásban, rendőrségen dolgozók járandóságait. Szigorodnak továbbá a nyugdíjazás feltételei, a nyugdíjkorhatárt 2030-ra a nők esetében is 65 évre emelik fokozatosan.

A svéd modellhez hasonló, elsősorban a nyugdíjalaphoz való hozzájárulás elve és a szolgálati idő alapján kiszámított öregségi járandóságról szóló új nyugdíjtörvény-tervezetre azért van szükség, mert a nyugdíjalap hosszú távon nem tartható fenn, és csak így nyílik lehetőség arra, hogy közép- és hosszú távon is kifizethessék az állami nyugdíjakat — magyarázta a kormányülés végén Emil Boc miniszterelnök.

A cél, hogy egységesítsék az állami nyugdíjrendszert a különleges nyugdíjak megszüntetésével. Így az igazságügyben, rendőrségen és hadseregben dolgozókat érinti leginkább az új jogszabály, amely a tervek szerint 2011-ben lép hatályba. Az életbelépéstől számított öt hónapon belül újraszámolják a különleges nyugdíjtörvények hatálya alá esők járandóságát. Ezzel körülbelül 500—800 millió eurót takaríthatnak meg.

Az újraszámítás azonban a nyugdíjasok többségét nem érinti: becslések szerint a kiemelt nyugdíjban részesülők — az 5,8 millió nyugdíjasból mintegy 180 000-en tartoznak ide — alig 15 százalékának csökken majd a járandósága. Ez azért lehetséges, mert csak a 3000 lejnél nagyobb járandóságokat csökkentik, az ennél kisebb nyugdíjak változatlanok maradnak.

Ennél jóval több személyt érint a nyugdíjazás feltételeinek szigorítása. A nőknél 2030-ig 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, ezt a nyugdíjalap fenntarthatóságával indokolták. Mihai Şeitan munkaügyi miniszter szerint 2030-ra megnő a nyugdíjazás utáni várható élettartam: a férfiak esetében 16, a nők esetében 20 év lesz. A hadseregben, rendőrségen dolgozóknál 55 évről 60 évre nő a nyugdíjkorhatár.

Boc felhívta a figyelmet arra is, hogy sokan visszaéltek a betegségi és a korhatár előtti nyugdíjazással, így jelenleg a gyakorlatban az átlagos nyugdíjazási életkor 54 év a törvényes 58 év helyett. A betegnyugdíjban részesülők száma például 2001 és 2009 között 50 százalékkal, 600 000-ről 900 000-re nőtt. A jogszabály ezért szigorítani fogja a betegnyugdíjazás és az előrehozott nyugdíjazás feltételeit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-02-11: Máról holnapra - x:

Termékcsata egység és kétségek között — Csinta Samu

Úgy tűnik, erőteljes rajtra nyílik esélye a székelyföldi termék elismerését és bevezetését célzó akciósorozatnak: május elején a magyarországi Cora üzletlánc vásárlói megismerkedhetnek a székelyföldi vállalkozók munkájának gyümölcsével. Hogy lesz-e tolongás, azt ma még csak valószínűsíteni lehet, a lehetőségről ugyanis legfeljebb informálisan értesülhettek ez idáig az érintettek. Ismerve a hasonló léptékű nagyáruházakba való bekerülés keserves és költséges folyamatát, aligha akad olyan vállalkozó, aki ne élne a kínálkozó lehetőséggel. A magyarországi érdeklődés is borítékolható, hasonló akciók esetén ugyanis nem elhanyagolható a fogadtatás emocionális töltete sem.
2010-02-11: Közélet - x:

Zeusz, avagy a miniszter pressziói (Magasles) — Bogdán László

Újabb fordulatot vett a volt ifjúsági miniszter, Monica Iacob Ridzi ügye, újabb vádak merültek fel az eddig is sokat vitatott szerződések ügyében, s mivel egyik munkatársa egyértelműen ellene vallott, azt állítva, hogy az agilis miniszter asszony nyomást gyakorolt rájuk, különböző funkciókat betöltő beosztottjaira az ominózus szerződések aláírása előtt, az ügyészség újrakezdte a nyomozást. Melynek során ismét kikérik a parlamenttől Ridzit, szorgalmazva mentelmi jogának ismételt felfüggesztését. Ez már egyszer, a tavaly nyáron, amikor megbukott, megtörtént…