Emberöléssel vádolják Michael Jackson orvosát

2010. február 13., szombat, Magazin

Emberölés okozta Michael Jackson halálát — állítja a Los Angeles-i halottkém részletes jelentése, amelyet a CNN.com ismertetett szerdán. Az 51 oldalas dokumentum alátámasztja a tavaly augusztusi vizsgálati eredményt, miszerint Jackson akut propofolmérgezés miatt halt meg.

Conrad Murray, Jackson háziorvosa, aki ellen hétfőn egy Los Angeles-i bíróságon gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat, azt vallotta, hogy a sztárt álmatlanság ellen kezelte az erős klinikai altatószerrel, a propofollal. A halottkém által felkért aneszteziológus szakértő, Selma Calmes viszont leszögezte, hogy tudomása szerint a propofolt nem alkalmazzák álmatlanság kezelésére. A jelentés azt is tisztázta, hogy a szert csak nagyon ritka, súlyos esetekben (öngyilkosság, gyilkosság vagy baleset) alkalmával adják be otthon.

A szakértő megállapította, hogy Jackson esetében az infúzió útján alkalmazott propofolt nem a megfelelő gondossággal kötötték be. Nem volt a helyszínen az előírt felszerelés a vér oxigéntartalmának folyamatos ellenőrzésére, sem EKG, sem vérnyomásmérő. A propofolt egyébként is csak aneszteziológus szakorvos adhatta volna be — írta Calmes —, márpedig Murray kardiológus. A toxikológiai vizsgálat során egy nagy műtétnél szokásos mennyiségű propofolt találtak Jackson szervezetében. Mint a szakértő hangsúlyozta: az ilyen műtéteknél a pácienst intubálják, és az aneszteziológus felügyel a lélegzésére.

A jelentés azt a vizsgálati jegyzőkönyvet is tartalmazta, amelyet a Kaliforniai Egyetem kórházában vettek fel alig három órával Jackson halála után. Eszerint az énekes súlyosan alultáplált volt: mindössze 61 kilogrammot nyomott 175 centiméteres magasságához képest.

Murray, aki hétfőn a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát, 75 000 dolláros óvadék fejében szabadlábon védekezhet. Az 56 éves orvos szerdán Los Angelesből visszatért Las Vegasba, ahol folytatja a praktizálást. Ügyének következő tárgyalására április 5-én kerül sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-13: Magazin - x:

Megvalósulhat Dino Buzzati végakarata

Több mint 38 évvel az író halála után megvalósulhat Dino Buzzati (1906―1972) végső akarata: hamvait a Dolomitokban szórhatják szét, azon a vad észak-olaszországi tájon, amelynek a Tatárpuszta szerzője rajongója volt. Velence tartomány tanácsa ugyanis szerdán megszavazta azt a törvényt, amely ezt lehetővé teszi ― eddig csak temetőben helyezhették az elhunytak földi maradványait örök nyugalomra.
2010-02-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, a kökösi születésű
GYÖRBIRÓ IRÉN
életének 79. évében türelemmel viselt betegség után 2010. február 12-én csendesen elhunyt.
Búcsúztatása február 14-én 12 órakor a sepsiszentgyörgyi református vártemplom ravatalozóházában, temetése 13 órakor lesz a kökösi református temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4500