Megvalósulhat Dino Buzzati végakarata

2010. február 13., szombat, Magazin

Több mint 38 évvel az író halála után megvalósulhat Dino Buzzati (1906―1972) végső akarata: hamvait a Dolomitokban szórhatják szét, azon a vad észak-olaszországi tájon, amelynek a Tatárpuszta szerzője rajongója volt. Velence tartomány tanácsa ugyanis szerdán megszavazta azt a törvényt, amely ezt lehetővé teszi ― eddig csak temetőben helyezhették az elhunytak földi maradványait örök nyugalomra.

Almerina Antoniazzi, az író özvegye a Corriere del Veneto lapnak nyilatkozva elmondta, a család csak erre a törvényre várt, hogy a síparadicsomáról híres Cortina d’Ampezzo fölötti Croda del Lago közelében szétszórja a hamvakat. A szertartás időpontját később tűzik ki. ,,Dino álma végre megvalósul" ― mondta a lapnak az özvegy. Dino Buzzati amatőr alpinistaként egész életében gyakran kirándult az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) és Velence tartomány területén található Dolomitokba, amely 2009-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. Több írásában szólt a tájról, ezeket külön könyvben is kiadta.

A hegység a 18. századi francia geológus, Déodat Gratet de Dolomieu-ről nyerte a nevét, ő nevezte el dolomitnak a tengerfenéki eredetű kőzetet, amely erre a geológiai formációra jellemző. Sok millió évvel ezelőtt korallzátonyból képződött a hegylánc.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-13: Magazin - x:

Betiltott Valentin-napi képeslapok

A britek nagy része február 14-én üdvözlőkártyát küld ismerőseinek, amelyben kifejezi szeretetét, vagy bevallja eddig titkolt érzelmeit. Egy angol iskola betiltotta a Valentin-napi képeslapokat, hogy megvédje diákjait az esetleges visszautasítás miatt keletkező ,,érzelmi traumától".
2010-02-13: Magazin - x:

Emberöléssel vádolják Michael Jackson orvosát

Emberölés okozta Michael Jackson halálát — állítja a Los Angeles-i halottkém részletes jelentése, amelyet a CNN.com ismertetett szerdán. Az 51 oldalas dokumentum alátámasztja a tavaly augusztusi vizsgálati eredményt, miszerint Jackson akut propofolmérgezés miatt halt meg.