Magyarország támogatja Szerbia uniós csatlakozását

2010. február 18., csütörtök, Világfigyelő

Magyarország változatlanul támogatja, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagjává váljon, a magyar Országgyűlés továbbra is segítséget ajánl a felkészülésben — erről biztosította Katona Béla, az Országgyűlés elnöke tegnap Belgrádban a szerb parlament elnökét.

Katona Béla kétnapos szerbiai látogatásának kezdőnapján találkozott Slavica Djukic-Dejanoviccsal, majd Boris Tadic szerb államfővel. A két szerb politikus megerősítette, hogy kitartanak országuk EU-csatlakozása mellett. A felek szót ejtettek arról, hogy a szerb EU-csatlakozási folyamat már megkezdődött, életbe lépett a szerb állampolgárok vízummentessége, és kereskedelmi egyezmény is született Szerbia és az EU között. A magyar politikus örömét fejezte ki afölött, hogy a szerb törvényhozás két, a vajdasági magyarság szempontjából is nagyon fontos törvényt fogadott el a közelmúltban: a nemzeti kisebbségi önkormányzatokként működő nemzeti tanácsok létrehozásáról és a Vajdaság autonómiáját megerősítő statútumról szóló jogszabályokat.

A két házelnök szót ejtett a nyugat-balkáni országoknak az Európai Unióhoz történő közeledéséről is, amelyet Magyarország változatlanul támogat. Boris Tadic a magyar házelnökkel tartott találkozón úgy vélekedett, az lenne az ideális, ha a térség országai együtt integrálódnának az EU-ba. Ezen a megbeszélésen is szóba került a vízummentesség, a nemzeti tanácsok megalakulása, a statútumtörvény, az energiapolitika összehangolása, továbbá a két ország közötti kulturális kapcsolatok, amelyek kapcsán kitértek a szentendrei szerb közösség identitásának megőrzésére. Katona Bélát a tervek szerint ma fogadja Mirko Cvetkovic szerb kormányfő, majd a magyar házelnök Újvidékre utazik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1376
szavazógép
2010-02-18: Világfigyelő - x:

Amerikai magyarok a nyelvtörvény ellen

Az egyik vezető amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) sürgette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosát: adja értésére Szlovákiának, hogy az ország nyelvtörvénye elfogadhatatlan.
2010-02-18: Világfigyelő - x:

Nézőpont: továbbra is a Fidesz az élen

Február második hetében csökkent a Fidesz támogatottsága, az ellenzéki pártra az aktív szavazók 43 százaléka szavazna, míg az MSZP-re 12, a Jobbikra 9 százaléka voksolna — olvasható a Nézőpont Intézet felmérésében.